Már az alaptáborban a nyolcezres magyarok! Hír

Mozgásvilág.hu - Maulik Nikolett
2009/04/30
"Igazi sarkvidéki környezetben vagyunk, csak szép hegyek vannak, meg hideg!" A „Magyarok a világ nyolcezresein” expedíciója vasárnap kora délután szerencsésen megérkezett a 8156 méter magas nepáli Manaslu alaptáborába.
Hirdetés

A magyar hegymászók vasárnap helyi idő szerint 13 óra körül érkeztek meg a Manaslu 4860 méter magasan fekvő alaptáborába, melyet az utóbbi időszak havazásai miatt teljesen hó borít. A négytagú csapat felállította a sátrakat és üzembe helyezte az áramfejlesztőt.

 

Az alpinisták nem késlekednek, tegnap megkezdték az első tábor kiépítését. Ez valószínűleg lassabban halad majd, mint a múlt évben a Makalun , hiszen a Manaslun a távolságok meglehetősen nagyok; sőt, most még a hóviszonyok is rátesznek egy lapáttal. Szerencsére mindenki egészséges , az expedíció érdemi része pedig most fog következni.

 



 

Ha minden a tervek szerint halad, az expedíció május második felére kerülhet csúcstámadó helyzetbe, de az időjárás természetesen befolyásolhatja ezeket a döntéseket.

 

Kollár Lajos jelenti (Manaslu, alaptábor, 4860 méter):

"Vasárnap 13 óra körül megérkeztünk az alaptáborba, közel 1300 méter szintet jöttünk felfelé. Mindenki kidöglött rendesen. A képeken látszik, hogy az alaptábor nyakig hóban áll. Úgy állítottuk föl a sátrakat, mintha Grönlandon lennénk. Igazi sarkvidéki környezetben vagyunk, csak szép hegyek vannak, meg hideg! Alaposan beöltözködtünk az első vacsorához és éjszakázáshoz. Ma reggeltől továbbépítettük a körletet és beüzemeltük az áramfejlesztőt. Holnap még fényképezgetés, pihengetés, majd holnapután – valószínűleg – irány az I.-es tábor. Jó nagy távolságot kell megtenni. Remélem az idő is jó lesz. Most nem panaszkodhatunk. Mindenki jól van, egészséges, a felmérések is ezt mutatják."

 


Hirdetés