Légy te a hegyi menő

Légy te a hegyi menő

Steiermark Tourismus
2014/04/25
Tanulj ferrátázni a legjobbaktól Ramsauban!
Hirdetés

Az idei szezontól részt vehetsz a Ramsau am Dachstein régióban egy 1 napos via ferráta tanfolyamon, ahol tapasztalt hegyi vezetőktől leshetsz el mindent, ami a biztonságos ferrátázáshoz szükséges!

Új és egyedülálló szolgáltatás az Alpokban: via ferráta igazolvány a Ramsau am Dachstein régióban!

A via ferráta évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend és igazi trendi sportággá nőtte ki magát immár a Dachsteinben is. Ennek a helybéliek szívből örülnek, ám ez az Alpokban egyedülálló projekt egyúttal létező problémára is felhívja a figyelmet: a ferrátázás veszélyeire. Az ide érkező turisták általában csak abban az esetben kapnak oktatást vagy továbbképzést, amennyiben hegyi vezetőt bérelnek, ám ez sajnos ritkább esetekben fordul elő. A tapasztalatok szerint a legtöbb gond nem a felszereléssel, hanem az elméleti és gyakorlati tudással, valamint az önértékeléssel van. Ezért az esetleges baleseteket megelőzendő indították el idén a Ramsau am Dachstein régióban via ferráta tanfolyamot, amelynek sikeres elvégzésével egy igazolvány is jár a tudás mellé. Természetesen a tanfolyam nem feltétele a ferrátázásnak, ám igen hasznos lehet azoknak, akik komolyan érdeklődnek e sportág iránt.

Forrás: www.ramsau.com
Forrás: www.ramsau.com
Kép forrása: www.ramsau.com



Mindegy, hogy a résztvevő felnőtt vagy gyerek, független attól is, hogy kezdő vagy haladó, az 1 napos képzés során tapasztalt hegyi oktató vezeti be a jelentkezőket a szükséges- és alapvető technikák rejtelmeibe. Elmagyarázza azt is, hogy miért fontos minden ferráta előtt az időjárás előrejelzést meghallgatni és persze miért fontos útközben is kémlelni az eget. Ezen kívül természetesen megismerkedhetsz a megfelelő felszerelésekkel, hogy a túrázás minden pillanatban biztosítva legyen és a ferrátázást felhőtlenül élvezhesd. Sőt mi több, az optimális mászótechnikát illetően hegyi vezetőd bennfenntes tippeket és taktikákat is elárul majd.

Oktatási tananyag:
- felszerelés ismeret
- az eszközök megfelelő kezelése
- felszerelés ellenőrzés
- meteorológia és egyszerű időjárásmegfigyelés
- a nehézségi szintek önálló meghatározása (A, B, C, D és E)
- klettersteig jelzések értelmezése
- túratervezés
- háttérinformációk a ferráta útvonalakhoz és biztonsági tanácsok
- balesetek megelőzése
- közös ferrátázás
- személyes tippek és trükkök a hegyi vezetőtől
- az esetleges veszélyek felismerése
- helyes viselkedés rossz idő esetén
- helyes viselkedés, ha valami történik
- információk a veszély elkerülésére

A tanfolyam ára:
- felnőtteknek - minden hétfőn: kezdő tanfolyam "hegymászó" igazolvánnyal: 29 euro
- gyerekeknek 7 éves kortól - minden szerdán: kezdő tanfolyam "hegymászó" igazolvánnyal: 12 euro
- serdülőknek 9 éves kortól - minden csütörtökön: kezdő tanfolyam "hegymászó" igazolvánnyal: 15 euro

Forrás: www.ramsau.com
Forrás: www.ramsau.com
Kép forrása: www.ramsau.com


 

A tanfolyamokra június közepétől szeptember végéig lehet jelentkezni. A tanfolyamról bővebben információt >> << találsz!

A hegyek rajongói két különböző fokozatban ismerkedhetnek meg a sziklamászás és a via ferráta rejtelmeivel. Az "A" fokozaton megszerezhetik az alapvető elméleti tudást, majd ezt rögtön hasznosíthatják az első via ferráta túrán. A "B" fokozaton még egy szinttel feljebb léphetnek és megismerhetik az alpesi veszélyeket, valamint elsajátíthatják, miként kell helyesen megtervezni egy via ferráta túrát. A tapasztalt via ferrátázókat az úgynevezett extrém fokozat várja, ahol a legnehezebb fokozatú "E" via ferráta ösvényeket és több, mint 1200 méternyi szintkülönbséget mászhatnak a kalandvágyó ferrátázók. Természetesen valamennyi fokozat esetében képzett hegyi vezetők segítenek a résztvevőknek.

Forrás: www.ramsau.com
Forrás: www.ramsau.com
Kép forrása: www.ramsau.com

 

Ramsau am Dachstein - a via ferráta bölcsője
17 via ferráta útvonalával és túrájával a Ramsau am Dachstein régió Ausztria első számú via ferráta eldorádójának számít és joggal érdemelte ki a "via ferráta bölcsője" címet. A Dachstein hegységeiben több, mint 170 évvel ezelőtt hozták létre az Alpok első via ferráta ösvényét. A régió igazi különlegességének számít, hogy a könnyed túrázásról itt bármikor átválthatunk via ferrátára. A különböző nehézségi fokú és különböző magasságokban található jól kiépített via ferráta ösvények segítenek az itt túrázóknak, hogy biztonságosan lépésről-lépésre javítsák hegymászó ismereteiket.

Super ferráta - Extrém fokozat, kihívás tapasztalt hegymászóknak
2010 óta létezik az a ferráta kombináció, amely a "Dachstein Super Ferráta" nevet kapta. Ez a ferráta 3 út összekötéséből jött létre: Anna ferráta, Johann ferráta és az Ostschulteranstieg a Hoher Dachsteinen. Az út elejétől a végéig kiépített ferráta ösvény, egészen a Dachstein csúcsáig. 1200 métert elérő szintkülönbségével, "E" nehézségi fokú útjaival az Alpok leghosszabb és legnagyobb kihívást jelentő via ferráta útvonala.

Aki pedig sikerrel végigmegy a Super Ferrátán és a három pecsét meglétével bizonyítja is ezt, a Turisztikai Hivataltól megkapja az "Extrém-fokozatú" Super Ferráta Trófeát!

 

Kapcsolat, jelentkezés a tanfolyamra:
Tourismusverband Ramsau am Dachstein
info@ramsau.com
www.ramsau.com

Hirdetés