Klein Dávid és az Everest Hír

outdoor-online.hu
2007/10/23
Mégis az Everest a cél! Klein Dávid és Várkonyi László úgy döntöttek, hogy 2008 tavaszán, az EDGE 8000 – Eseményhorizont égisze alatt, a Magyar Everest Expedíció (2008) keretében mégis a Mount Everest csúcsát szeretnék megmászni.
Hirdetés

A 2008 tavaszi expedíció megvalósítaná a Mount Everest (8850 m) első magyar oxigénpalack nélküli megmászását! Mindkét hegymászó többször próbálkozott már a feladat megvalósításával. 2007 tavaszán 8600 méterig jutottak oxigénpalack használata nélkül.

Az okok: A páros a Kangcsendzönga csúcsot tervezte 2008-ra, egyrészt, hogy ne váljanak az Everest megszállottjaivá, másrészt, hogy elkerüljék az olimpiai láng körüli felhajtást és tumultust.

 

Hogy miért lett a cél mégis a Mount Everest ?

Klein Dávid: Nézzük először, miért nem az Everest et választottuk eredetileg: Az Everest en 2008 tavaszán nagyon sokan lesznek és szerettük volna elkerülni ezt a tumultust. A másik oka, hogy nem szerettük volna, hogy az Everest a mániánkká váljon. Hát… a mániánkká talán nem vált, de a kötődést, az elkötelezettséget – talán megszállottságot – őszintétlen dolog lenne letagadni: behálózott minket a hegy és mi megszerettük. Elfogadtuk a kihívást. Ugyanakkor gyakorlati megfontolások is szólnak az Everest mellett: jelenlegi, friss tapasztalatainkkal felvértezve most jobbak az esélyeink az Everest en, mint amilyenek a Kangcsendzöngán lennének, ami egyébként a harmadik legmagasabb hegycsúcs a világon, technikailag meglehetősen összetett és várhatóan a többi nemzet expedícióival való kooperálásra sem számíthatnánk, hisz tavaly is csak egy expedíció próbálkozott ezzel a heggyel. Hiszem, ha meg akarjuk mászni az Everest et, akkor most kell nekiindulnunk.

A „tömegre” is kidolgoztuk válaszunkat: akklimatizációnkat a Langtang Himalájában (Nepál) kezdjük meg, ahol közel 7000 méteres magassághoz szoktatjuk majd hozzá szervezetünket. Így akár 3 hét előnyre is szert tehetünk, hiszen az Előretolt Alaptábort így akár egy hét alatt is elérhetjük, a szokásos egy hónap helyett. Így az Előretolt Alaptábor elérése után rögtön el tudjuk majd kezdeni a táborlánc kiépítését.

 

Várkonyi László: Nem bizonyítási kényszer és nem mánia, de most már fel kell rá mennünk. Ez egy intim együttlét a heggyel, ami csak egy nővel való szenvedélyes kapcsolathoz hasonlítható: addig nem tudod elengedni, amíg le nem zártad magadban a dolgot.

 

Magyar Everest Expedíció (2008) A Magyar Everest Expedíció (2008) a hegy északi oldalán, a tibeti normál úttal próbálkozik. Az expedíció március közepén veszi kezdetét (indulás Budapestről, a Ferihegy 2B reptérről). Hegymászóink egy langtangi (Nepál) akklimatizációs túra után, várhatóan április 3-án vagy 4-én lépik majd át a tibeti határt, hogy április 5. körül elérjék az 5300 méteren levő Alaptábort. A csúcstámadásra reményeink szerint május elején kerül majd sor. A Magyar Everest Expedícióra (2008) a Himalája tavaszi mászó-szezonjában, a monszun beállta előtt kerül sor. Az expedíció nagyjából 2 hónapot vesz majd igénybe.   
Hirdetés