Exkluzív interjú a mászolegenda Lynn Hill-lel Hír

Mozgásvilág.hu
2012/04/04
"...és hátradőltem. 22 méter, puff. Hála istennek egy fa lelassított. Mindössze a könyökömet sikerült kificamítanom.."
Hirdetés

A jelenleg 51 éves Lynn Hill 14 éves kora óta mászik. Noha Michiganben született, gyermekkorát Dél-Kaliforniában töltötte, és a mászással is itt ismerkedett meg.   Igazi úttörőként tekinthetünk rá a női sziklamászás területén. 1986 és 1992 több mint 30 versenygyőzelmével a kor egyik legsikeresebb mászója volt. Az igazi hírnevet azonban 1993-ban az El Capitan Nose útján szerezte, melyet a világon elsőként mászott meg free stílusban (segédeszközök nélkül, pl.: kötéllétra, de kötélbiztosítással történő mászás) 24 órán belül!

 

82277-DSC00101.JPG

 

Úgy tudjuk sokat élt Franciaországban. Ennyivel jobb az öreg kontinens? Nagyon megtetszett Európa, mikor az 1980-as évek végén 4 évet versenyeztem itt. Azokban az időkben sokkal többet lehetett pénzdíjként nyerni, mint most. 1986-tól versenyeztem Európában. Először a Francia Szövetség meghívására érkeztem, később Olaszországban is volt szerencsém lakni. Róma volt a kedvencem. Az olasz kultúrával sokkal jobban tudtam azonosulni, mint a franciával, akiket főleg az első időben kicsit arrogánsnak tartottam. Sosem éreztem azt, hogy igazán befogadtak volna.

Ha választania kellene az USA és Európa között melyik lenne az? Nehéz kérdés, hiszen amerikai vagyok. De ha feltételezzük, hogy nincs semmilyen hátterem, és választanom kellene akkor talán Európa. Az országot nem tudom biztosan melyik.

Volt-e már Kelet-európában mászni? Hol? Ha nem mikor tervezi? Az akkori Kelet-Németországban másztam, de keletebbre most vagyok először. Az építészet nagyon megfogott a délutáni városnézés alkalmával.

 

82277-DSC00095.JPG

 

Top3 kedvenc mászóhely? Az 1. mindenképpen Yosemite. A 2. Szardínia. Az egész sziget, nem 1 bizonyos hely. A 3. Red River Gorge, Kentucky. Azt olvastuk rólad a neten, hogy táborokat szerveztél többek között Szardíniába. Szervezel még ilyeneket? Mikor és hova? Owen születése óta nem foglalkozom a táborokkal. Nem szeretem otthagyni őt sok időre. Szóval nincs időm már erre. 

Fiad mászik? Hány éves is most? Owen 9 éves lesz 2 hét múlva. Ez érdekes. Ha megkérdezem őt, azt állítja, hogy nem mászik. De igazából nagyon ügyes.

Világhírnevet a „Nose” free mászása hozta igazán, ezt tekinted életed eddigi legnagyobb sikerének? Igen. Több szempontból is nagyon fontos volt ez számomra. Ebben az időben nem nagyon voltak kiemelkedő első mászások melyek nőkhöz kötődtek. Mostanság sok jó női mászó van, akkor nem így volt. A mászás férfi sportnak számított igazán. A Nose megmászása után, ez megváltozott.

 

82277-800px-Yosemite_El_Capitan.jpg

Fotó: Mike Murphy - Yosemite El Capitan

 

Volt igazán nagy baleseted? Igen. A könyvemben a tökéletes esésnek neveztem el. Ha visszaemlékszem arra, délutánra, tökéletes nap volt. Nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott voltam. Kb., délután 6- ra értünk ki a falhoz. Beszélgettünk, másztam. A beülőmet és a csomómat eltakarta a kabátom. A mászás alatt nem éreztem a kötél „szorítását”, szóval meghúztam a kötél másik szárát és hátradőltem. 22 méter, puff. Hála istennek egy fa lelassított. Mindössze a könyökömet sikerült kificamítanom, és persze néhány vágást is szereztem a fától. De megúsztam. Jól tudok pattanni!

 

Mi volt életed legnehezebb mászása? Azt kell, hogy mondjam a Nose „free” megmászása volt a legnehezebb. Nemcsak a mászás kihívásai miatt, hanem azért is mert logisztikát és a film felvételt is nekem kellett menedzselnem, miután a szerződtetett francia filmes csapat kijelentette a helyszínen, hogy a projekt nem kivitelezhető. A nagy falas „free” mászás nagy felkészültséget és tudást igényel, csakúgy, mint alkalmazkodó késséget azonnali problémák megoldásához. Ezért mondom, hogy a nagy falon Murphy törvénye mindig igaz: Ami el tud romlani, az el is romlik. A Nose free mászása 24 óra alatt és egy filmes produkció párhuzamosan, Murphy törvényének elég jó tesztje volt. 

 

Milyen gyakran térsz vissza Yosemite-be? Mostanában nem túl gyakran. Legutóbb 3 éve jártam ott, mint előadó. Persze elmentem mászni is. Tervezem, hogy elviszem a fiamat Owent ezen a nyáron, de hatalmas terveim nincsenek. 

 

Manapság mit csinálsz, hogy néz ki egy napod? Elég elfoglaltak a napjaim mint Anya, mászó és vállalkozó. Elég sok mindenen kell részt vennem, mint előadások, megjelenések pl. filmfesztiválok, kiállítások, interjúk, környezetvédelmi projektek. Ezen felül marketing és design tanácsadó vagyok a Patagonia-nál, a Petzl-nél és a Beal-nél, továbbá régóta dolgozom és saját átfogó mászó filmen, ami leginkább a mászásra való felkészülésről szól. 

 


Egyedül nevelem a fiamat, ami még izgalmasabbá teszi azokat az időszakokat amikor hosszú utazásom után érek haza, be kell hozni a fiam elmaradt iskolai feladatait, miközben a húsvétra készülünk és Owen szülinapját szervezem. Hetente 2x mászom, ha az idő engedi a szabadban, ha nem akkor egy helyi klubban. Minden második hétvégén el tudunk menni egy rövidebb mászó túrára is. 

Volt valaha hosszúkörmöd?
 

Nem emlékszem, hogy bármikor is növesztettem volna! Viszont políroztam őket, de sose tartott túl sokáig!

 



 
Hirdetés