Épségben megérkeztek az alaptáborba... Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/05/05
Két hét várakozás és kommunikációs káosz után végre hírt adott magáról az expedíció. Remélhetőleg, a kapcsolatteremtés innentől kezdve menni fog, bár egyelőre még akadnak problémák ezen a téren.
Hirdetés

Véget ért a kéthetes út a dzsungelen keresztül Katmandu ból az első alaptáborig. A „Magyarok a világ nyolcezresein" szervezésben útnak indult négytagú magyar expedíció épségben megérkezett és már ki is építette az első tábort 6200 méter magasságban. Az út alatt kommunikációs gondok kísérték végig a csapatot, így a külvilággal szinte semmilyen kapcsolatuk nem volt. A mintegy kéthetes gyalogtúra Tumlingtar ból indult, az expedíciót 65 serpa teherhordó kísérte az alaptáborig a trópusi hőségben, majd feljebb a mínuszokban. Április 27-én érték el az ún. Kis v. Déli Alaptábort 4830 méteren , majd négy nap elteltével (május elsején) a Francia, más néven Makalu Alaptábort 5690 méter magasságban . A kommunikáció továbbra sem kielégítő, a műholdas rendszer nem működik tökéletesen.

 



  A felszerelés egy része csak másnap érkezett meg, és sajnos kiderült, hogy Sterczer Hilda magashegyi bakancsát ellopták a szállítás során, így egyelőre Kollár Lajos cipőjén osztoznak ketten. A táborok kiépítését ez természetesen lassítja. A 8463 méter magas hegy meghódítását idén több expedíció is fejébe vette, így a magyar csapat mintegy tizenöt más vállalkozással osztozik az alaptáboron. Nem árt ugyanakkor megemlíteni, hogy ezek az alpinista csoportok nagy része oxigénpalackokkal és magashegyi teherhordókkal vannak „felszerelve", aminek köszönhetően jelenleg körülbelül háromszor annyi a serpa, mint a hegymászó. A magyar csapat viszont nem használ semmilyen külső segítséget.  A Kollár Lajosból, Erőss Zsoltból, Mécs Lászlóból és Sterczer Hildából álló négyes nem sokat pihent az érkezés után, hiszen már másnap a sátrak minél gyorsabb felállítása mellett döntöttek. Fizikailag mindannyian jó állapotban vannak annak ellenére, hogy három nap leforgása alatt mintegy háromezer méter szintkülönbséget kellett megtenniük, és csak a kisegítő személyzet egy-két tagjának kellett rosszullét miatt elhagyni a tábort.

 



  Május ötödikére az Erőssből, Mécsből és Sterczerből álló gárda egy nap leforgása alatt sikeresen felállította az első tábort 6200 méteren, és visszatértek az alaptáborba pihenni. Két nap múlva feltehetően ugyanez a csapat újra felkerekedik, és már a második tábor felállítását tűzi ki célul. Az expedíció vezetője szerint az időjárás változó, de az alsóbb táborok felállítását talán nem veszélyezteti.
Hirdetés