Denis Urubko Budapesten Hír

Denis Urubko Budapesten Hír

Pintér László
Pintér László
2016/04/20
A fővárosban tart vetítéssel egybekötött előadást a világ egyik legjobb hegymászója.
Hirdetés

Bizony, Gyenyisz Viktorovics ellátogat hozzánk! Sőt, mi több, inkognitóban egy estét már itt is töltött, hogy leellenőrizze, biztosan minden rendben zajlik majd a jövő heti előadása alkalmával. A szervező iKalandnak köszönhetően egy közös vacsora keretében volt alkalmunk kicsit beszélgetni is vele. Elöljáróban annyit, hogy érdemes lesz eljönni az előadásra.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, hoz sok-sok fotót és videót is. Nagyon örült a hazai mászóközösség várható érdeklődésének, megtisztelőnek érzi (!). Előadásának a „Sportos választás 8000 méter felett” címet adta. Elmondása szerint előadásai néha furcsák, de sokkal többről szeretne majd beszélni, mint pusztán hegyi kalandokról. Szeretne egy kis betekintést adni a dolgok mögé, mit kell befektetnünk és mit profitálhatunk egy sikeres mászásból. Lesz szó motivációról, problémamegoldásról, edzésmódszerekről és célokról – mármint, „rendes” célokról, nem hegyekről :) (Ne bántsatok, ő fogalmazott így.)

A hegymászás terén laikusok számára nehéz elmondani, miért akkora szám Urubko. Egyrészt a hazai médiában alig szerepel, másrészt az általa megmászott utak a laikusoknak vajmi keveset mondanak. A hozzáértőknek pedig nem nagyon kell őt bemutatni. Azért néhány eredményt kiemelnék páratlan pályafutásából.

Denis Urubko Forrás: Wikipédia
Denis Urubko
Kép forrása: Wikipédia

Denis Urubko 43 éves, és jelenleg az olaszországi Bergamo mellett él. Nem lövünk mellé, amikor orosz, kazah vagy lengyel mászónak tituláljuk, ugyanis mindhárom állampolgársággal rendelkezik. Az Észak-Kaukázusban született, aztán élt négy évig a szüleivel az oroszországi Szahalin szigetén. 1990-től hosszabb ideig a kazah fővárosban, Almatiban élt, most pedig Olaszország az előretolt alaptábora. Kevesen tudják róla, hogy végzettségét tekintve színész és operatőr.  

A mászáshoz kevésbé értők számára is sokat mondhat, hogy 19 évesen télen szólóban megmászta Kamcsatka legmagasabb aktív vulkánját, a 4750 méter magas Kljucsevszkojt. Kamcsatka, télen, egy Mont Blanc magasságú aktív vulkán, egyedül. Hmmm.

26 évesen megkapta a Hópárduc címet, miután 42 nap leforgása alatt megmászta az egykori Szovjetunió öt darab hétezer méter feletti csúcsát.

Tagja annak az elit klubnak, akik jártak mind a 14 nyolcezresen. Ezeket kivétel nélkül pótlólagos oxigén használata nélkül érte el, sokat közülük többször is. Összesen 21 sikeres nyolcezres mászása van, köztük több nehéz, új útvonal. Két nyolcezresre, a Makalura és a Gasherbrum II-re elsőként jutott fel télen. Számos csúcson döntött sebességi rekordot, köztük az Elbruszon és a Han Tengrin.

Technikás, alpesi stílusú Himalája-mászásai, és elképesztő tempója miatt a világ egyik legelismertebb hegymászója. Eddig kétszer nyerte el a hegymászás legnagyobb elismerésének számító Arany Jégcsákány díjat.

Szóval vele találkozhattok április 27.-én szerdán este 19:00 órakor az Ankertben. Részletek az eseménynaptárban, erre a linkre kattintva.

 

Hirdetés