CT Click-up biztosító eszköz Hír

CT Click-up biztosító eszköz Hír

Kakuk András
Kakuk András
2016/04/19
A Climbing Technology „Up”-os eszközei közül most a Click-Up került a kezembe és nagyon örültem is neki.
Hirdetés

Eddig 2 féle eszközt használtam biztosításra. Egyrészt egy egyszerű mechanikus ”lapkát” vagy pedig a Petzl Grigri 2-t. Igazából mindkettővel meg vagyok elégedve, de bizonyos esetekben meg vannak a korlátai.

A lapka használata egyszerű, ereszkedéshez is kiváló ellenben millió eset van amikor kényelmetlen a használata. Ha a mászó társam sokkal nagyobb súlyú vagy éppenséggel jó nagyokat beleesik akkor igen nagy erőt kell kifejteni, hogy megtartsuk. Különösen veszélyes ez kezdők esetén.

A Grigri pedig hiába önzáródó és helyes használat mellett biztonságos, de könnyű rosszul felszerelni ami nagyon veszélyes is lehet, ráadásul kötelet adni igen macerás vele és nem túl dinamikus. Termekben sok helyen nem is engedik a használatát.

Itt jön a képbe a Click-Up, mint megmentő. A CT termék egy félautomata biztosító eszköz aminek a használata nagyban megegyezik az egyszeri lapkáéval ellenben sokkal többet tud mind a két előbb részletezett eszköznél.

Még egy esély- Biztonságban minden esetben


Ebbe az eszközbe is egy módon lehet helyesen befűzni a kötelet, de ez jó nagy ikonokkal jelölve is van. Viszonylag nehéz eltéveszteni. Abban az esetben ha mégis megtörténik, hogy figyelmetlenségből vagy tapasztalatlanságból rosszul szereljük össze a Grigrivel ellentétben itt van még egy esélyünk. Ugyanis az „Alpine-up”-nál mér egyszer jelzett módon, az eszköz tetején lévő vájatba illesztve a kötelet, szépen, biztonságban vissza tudjuk engedni társunkat.

Felszerelés Forrás: Paraferee- Mozgásvilág.hu
Felszerelés
Kép forrása: Paraferee- Mozgásvilág.hu

Dinamikus elölmászás


Ha az elölmászót biztosítjuk, nagyon dinamikusan tudjuk adni neki a kötelet, ebben is jelesre vizsgázik. Mondjuk, ezt csak addig amíg bele nem esik. Amint „beklikkelt” az eszköz, azaz bezáródott, akkor csak úgy tudunk további kötelet adni, ha levesszük róla a súlyt. Ebben egy picit hátrányban van a Grigrivel szemben, ha már eddig vele példálóztunk.

Ugyanezen okból, ha már visszaeresztettük a társunkat, adjunk neki bőven kötelet, hogy le tudjuk szerelni az eszközt. A társunk visszaeresztése viszont igazán simán megy. Az eszköz pici megdöntésével, mialatt a másik kezünk a fékező száron tartjuk, irányíthatjuk az ereszkedés sebességét. Könnyen és hibátlanul működik.

Egy kötelet tudunk keresztül futtatni rajta, ezért ereszkedéshez csak az egy szálon történő ereszkedést tesz lehetővé.

Még egy apró hátránya van. 8,6-tól 10,5 mm átmérőjű kötelek futnak benne szépen. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha már régebbi a kötél, akkor a 10,5-ös is akadozik benne.


Az Alpine-Up-hoz hasonlóan ez is a hozzá színben is passzoló (olasz design :) ) alu, beforgásgátlós karabinerrel érkezik. Jól is jön ez az SGL HC nevezetű karcsi, mert kevés másik karabinerrel kompatibilis.

Ct Click Up Forrás: Paraferee- Mozgásvilág.hu
Ct Click Up
Kép forrása: Paraferee- Mozgásvilág.hu

Hirdetés