CT Alpine Up biztosító és ereszkedő eszköz

CT Alpine Up biztosító és ereszkedő eszköz

Kakuk András
Kakuk András
2016/04/19
Könnyen és biztonságosan alpesi stílusban is
Hirdetés

A CT Alpine Up nevezetű terméke egy innovatív ereszkedő és biztosító eszköz.

A hasonló kinézetű Click Up biztosító eszköz bátyjának is lehetne mondani, hiszen az Alpine-up a kisebbik testvér továbbfejlesztett változata.

A narancsos színben pompázó eszköz hozzá tartozó Concept SGL HC karabinerrel érkezik. A karabiner csavarodásgátlós, azaz egy kis fém rugó biztosítja, nehogy a karabiner keresztbe forduljon és a nyelvén kapja a terhelést. Az extra karabiner által nyújtott hozzáadott érték a gyakorlatban szükséges is. Az Alpine Up formáját úgy sikerült ugyanis kivitelezni, hogy sok karabinerrel nem kompatibilis. A kicsit vastagabb vagy nem megfelelő formájú karabinert egyszerűn nem tudod csatlakoztatni az eszközhöz. Így aztán kénytelen-kelletlen el kell fogadnod, hogy csak a saját karabinerrel együtt szállítják.
Az én esetemben ez mondjuk kifejezetten előnyt jelent, de el tudom képzelni, hogy van, aki elég karabinerrel rendelkezik, és amúgy nem lenne szüksége még egyre. C’est la vie – lépjünk is túl rajta.

Hűű de szép! Forrás: Paraferee- Mozgásvilág
Hűű de szép!
Kép forrása: Paraferee- Mozgásvilág

Professzionális eszköz profik kezébe való. Ezért adtam kölcsön Monostori Andrásnak, a Mountex Adventure vezetőjének, 18 éve szikla- és hegymászó oktatónak, túravezetőnek az eszközt. Néhány horvátországi kiruccanás után széles mosollyal tért vissza, és ecsetelte a gyakorlatban is megismert előnyöket. Az Alpine Upnak több funkciója van, de kezdjük a legjobbakkal.

Másodmászó biztosítása/visszaeresztése

András a gyakori vezetett mászások alkalmával rendszeresen találkozik olyan helyzettel, hogy az másodmászó társát vissza kell eresztenie. Önmagában ez nem egy kihívás, de ha a társ 90-100 kiló felé kacsingat, akkor ez igenis feladat elé állítja a biztosító embert. Jellemzően Reversot vagy ahhoz hasonló működésű eszközöket, mint pl. Ocún Ferryt, Cassin Piú 2-t használnak, amihez lehet plusz karabinert csatlakoztatni annak érdekében, hogy egy kicsit nagyobb legyen az erőkar, és az alattad mászó társadat szépen, kontrolláltan tudd visszaereszteni. Ez azonban inkább elméleti lehetőség, mintsem a gyakorlatban könnyen kivitelezhető mozdulat, melyet hatékonyan úgy tudsz véghezvinni, ha a stand kicsit alattad van, és felülről tudod irányítani az eszközt. Legtöbbször azonban nem így standolunk. A lehetőségek és más szempontok miatt gyakrabban van mellmagasságban, kéz előtt a stand, így az eszközök is, aminek az a következménye, hogy ez a mozdulat (az eszköz megbillentése) igen nagy erőfeszítésre készteti a mászót.

Eresztés Forrás: Paraferee- Mozgásvilág
Eresztés
Kép forrása: Paraferee- Mozgásvilág

A CT Alpine Up egyik nagy előnye, hogy ugyanezt a mozdulatsort könnyedén tudjuk kivitelezni. András szavaival élve:

„Az Alpine Uppal mindez gyerekjáték, és ez nagyon-nagy különbséget jelent”

 

Az eszköz kialakítása révén sokkal nagyobb erőkart kapunk, amivel könnyedén tudjuk visszaengedni társunkat. Ha az eszköz önmagában erre nem elég, akkor lehetőségünk van egy plusz karabinerrel megnövelni az erőkart. Ezt a lehetőséget is gondosan megtervezték és szépen meg is valósították a CT tervezői. Az eszköz úgy lett kialakítva, hogy az extra karabiner használatkor szépen hozzáfeszül az eszközhöz, így válik hatékonnyá a megnövelt erőkar. (egyes eszközöknél pl. Reverso nem feszül össze az extra karabiner az eszközzel és nem is hatékony így az eresztés) A pontos elhelyezések (melyik szár a mászóé, melyik a biztosítószár) pedig szépen jelölve vannak, amire kínosan ügyeljünk is!

A hátul mászó biztosításában van egy apró hátrány is viszont. Az összeszerelést egyáltalán nem, vagy csak kényelmetlenül tudtuk úgy elvégezni, hogy az eszköz a standban lóg. Vastagabb fél vagy egész kötél (9- 9,5 mm) ugyanis nem fér be a helyére, a vékonyabbat is macerásan tudtuk csak behelyezni, mivel a kialakítás (a lyuk elhelyezkedése) és a lógó kötél súlya folyamatosan ellenünk dolgozott. Így nem maradt más, mint hogy levegyük az eszközt a karabinerről, és szabadon fogva, a kezünkben szereljük össze kínosan ügyelve arra, hogy ne ejtsük le. Ez más eszközöknél is fennáll, de az Alpine Up esetében elgondolásunk szerint egy minimális módosítással ki lehetett volna küszöbölni ezt.

Ereszkedés- egyszerűen, biztonságosam pruszik nélkül is

Az Alpine Up-pal automatán tudsz ereszkedni, azaz nem kell pruszik zsinór extra biztosításnak!

Ereszkedéshez a kötél két szárát Click Up módban kell használni. Az eszközön lévő fogantyú lehajlításával dönthetjük meg magát az eszközt amivel az ereszkedést tudjuk elindítani. Míg egyik kezünk a fogantyún van, a másikkal a kötél másik végét fogjuk, így tudjuk az ereszkedés sebességét és dinamikáját irányítani.
Ezzel rá is tereltük a szót egy apróságra. Előfordulhat ugyanis, hogy önzáródó funkció ide vagy oda, mégis hasznosabb ha pruszikot is használunk. Az ereszkedés módjából kiderül, hogy mindkét kezünket használjuk, sőt az eszköz alatt a kötelet hivatalosan minden esetben fognunk kell. Ez akkor okozhat kellemetlenséget, ha olyan helyzetbe kerülünk, amikor ereszkedés közben jó lenne mindkét kezünket valami másra használni. Pl. az útban lévő bokrot, ágakat …bármit eltakarítani. Bár ritkán fordulhat elő, ilyen esetekben vagy maradunk annál, hogy egy kézzel próbáljuk meg a problémát elhárítani, vagy mégis használunk pruszikot.

Click Up és Dynamic mode- gyerekjáték a biztosítás

Az Alpine Up másik funkciója a biztosítás. Ezt ráadásul rögtön kétféleképpen is megtehetjük. Ha a Click Up módban használjuk, azaz a Click Up lyukon vezetjük át a kötelet, akkor az eszköz ugyanúgy működik, mint – óriási meglepetés- a Click Up. Így egy félautomata biztosító eszközt kapunk, ahol beleeséskor a karabiner – egy klikk hang kíséretében - csúszik fel a hézag felső részébe és állítja meg ez által a kötél továbbcsúszását, és egyben az esést is. Ebben az állapotban az eszköz szépen fogja a kötelet. Ennek megfelelően, ha társunk már beleesett a kötélbe és folyamatos terhelés alatt van mind a kötél, mind az eszköz, akkor csak úgy tudsz kötelet adni, ha teljesen leveszed a terhelést róla.

Erre lehet megoldás a dinamikus mód, ami viszont ugyanúgy működik, mint egy hagyományos biztosító eszköz, azaz a félautomata mód előnyeiről is le kell mondanunk.

Akcióban Forrás: Paraferee- Mozgásvilág
Akcióban
Kép forrása: Paraferee- Mozgásvilág

Mászás közben sokkal könnyebb adni a kötelet, akár dinamikus, akár Click Up módról beszélünk, mint pl. a Gri-grivel. Egy Gri-gri sokkal hamarabb fog bezárni, amikor kötelet akarsz adni, sokkal macerásabb vele követni az elölmászót. Viszont a Gri-grivel könnyebben tudsz kötelet adni, terhelés alatt is. Kinek a pap, kinek a papné…

Minden más eszközhöz képest azonban van egy hatalmas előnye, ami miatt a Click Upos biztosítás kezdőknek is ajánlott. Abban az esetben ugyanis, ha rosszul fűzzük be a kötelet, még van lehetőségünk biztonságban visszaereszteni a társunkat. Ami más eszközöknél majdnem hogy biztos balesetet eredményez, itt megoldható feladat. Az eszköz tetején van ugyanis egy vájat. Ezen a vágaton keresztülhúzva a kötelet, biztonságosan le tudjuk ereszteni a mászótársunkat.

Természetesen sokkal jobb, ha soha nem kerülünk ilyen helyzetbe, ezért mindig olvassuk el a termékhez kapott útmutatót, és gyakoroljuk be a használatot!

A termék súlya a gyár szerint 175 gramm, én a konyhai mérlegen 190-nek mértem.

Az eszközt a CT termékek gyártójától, az ALU Design s.p.a cégtől kaptuk tesztelésre. Köszönjük

Hirdetés