Brutális kőomlás a Karakoram-úton Hír

Brutális kőomlás a Karakoram-úton Hír

Pintér László
Pintér László
2016/03/26
Az utasok a busz mögött kerestek fedezéket az ágyúgolyóként záporozó sziklák elől, melyek némelyike nagyobb volt egy autónál.
Hirdetés

Vérfagyasztó jelenetet filmeztek le Pakisztán északi részén, Kohisztán körzetben. Az esőzések miatt instabillá vált hegyoldalon hatalmas sziklák zuhogtak az alant kanyargó Karakoram-autóútra.

A csapdába került autóbuszok utasai közül nem mindenki tudott időben biztonságos távolságra menekülni, így jobb híján a járművek mögött kerestek fedezéket. A hegyoldal hatalmas méretei miatt a zuhanó sziklák elképesztő lendületre tettek szert.

Csodával határos módon itt senki sem sérült meg. Mások sajnos nem voltak ilyen szerencsések, a régióban eddig 121 halálos áldozatot és 852 sérültet követeltek az elmúlt hetek esőzései. A legtöbben földcsuszamlások miatt vesztették életüket. A Karakoram-autóutat hat különböző helyen zárták le.

A Karakorumon átvezető útvonal a világ egyik legmagasabb aszfaltozott útja, eléri a 4693 méteres magasságot. Az 1300 km-es út a pakisztáni Hassanabdalt köti össze a kínai Kashgarral. Az 1979-ben átadott út húsz év alatt készült el, építése során több, mint ezren vesztették életüket, többségük szintén földcsuszamlás következtében. A Karakorumba tartó hegymászók ezen az úton közelítik meg a pakisztáni nyolcezresek alaptáborait.

A hegységben gyakoriak a földcsuszamlások, melyek néha apokaliptikus méreteket öltenek. Egy 2010-es földcsuszamlás a Hunza-völgyben elzárta a Hunza-folyó útját. A természetes akadály mögött egy 21 km hosszú és 100 méter mély tó jött létre, az elárasztott területen hatezren lettek hajléktalanok. A Karakoram-autóút ezen szakasza gyakorlatilag megsemmisült. Évekig hajókon szállították át a tavon a járműveket. Tavaly adták át a tavat kikerülő új útszakaszt. Ahogyan azonban az alábbi videón látható, ettől nem lett biztonságosabb. Itt bizony még a természet az úr.




Hirdetés