Általános iskolásoknak tartott előadást Erőss Zsolt Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/11/29
A Mozgásvilág.hu szervezésében általános iskolás diákoknak és testnevelő tanáraiknak tartott interaktív beszámolót Erőss Zsolt hegymászó. A gyerekek közvetlen közelről is megvizsgálhatták a Mount Everest -et megjárt hegymászó felszereléseket.
Hirdetés

Nem kis feladat manapság elvonni a gyermekek figyelmét a televízióról és a számítógépről, s különösen nehéz az aktív szabadidős tevékenységek, a sport iránti szeretet és kíváncsiság felkeltése . Nem könnyű, de nem is lehetetlen. Olyan felnőttekre van szükség, akik mindannyian hisznek az egészséges életmódban és ezért tenni is hajlandóak.

A Mozgásvilág.hu a testnevelő tanárok közvetítésével szeretné felkelteni a gyerekek aktív kikapcsolódás iránti vágy át, ezért Erőss Zsolt hegymászó segítségével interaktív beszámoló t szervezett általános iskolás diákok számára.

 

Az előadás első részében Erőss Zsolt fotók és videók segítségével mutatta be, hogyan is került a magas hegyek közelébe, miként érintette meg a hegymászá s, mint sport. Mesélt a kezdetekről, az erdélyi síelés ek és a hegymászás kapcsolatáról, de részletesen beszámolt a Mount Everest meghódításának eseményeiről is.

 



  

A gyerekeknek ezután lehetőségük nyílt személyesen is kérdezni Erőss Zsolttól , s miután elszállt a kezdeti szégyenlősség, gyerekszájhoz méltó meglepő kérdések is felmerültek.

A hegymászás időbeli és távbeli hossz án kívül érdeklődtek az 5000 méter feletti hegyekben tapasztalható időjárásról , az útvonalak nehézségéről is. Az előadás sikerét bizonyítja, hogy olyan kérdések is felmerültek, mint: Hogyan függ össze a síelés a hegymászással? Mivel rögzítik a sátrakat, hogy ne repüljenek el? Otthagyják-e a sátrakat egy túra után? Milyen öltözéket viselnek? Hogyan pihennek meredek sziklafalakon? vagy, hogy Mivel táplálkoznak?

Komolyabb témák iránt is érdeklődtek, mint például Mennyire megterhelő lelkileg egy többszáz méter mély gleccser-hasadék felett, aluminimum-létrából eszkábált alkalmi hídon átkelni?  vagy hogy Mi történik az útközben elhunyt hegymászók földi maradványaival, szoktak-e találkozni azokkal útközben?

 

Nem maradtak el azok a kérdések sem, amelyek valószínűleg minden gyermek fejében megfogalmazódtak: Hogyan fürdenek és hogyan végzik el a szükségüket a havas hegyi környezetben?

Mint a legtöbb sport, a hegymászás szeretete sem alakulna ki bolondozás, szórakozás nélkül . Ezt Erőss Zsolt fényképein többek között, egy hátulról lefotózott, meztelen síelő példázta. S mivel a gyerekek - szerencsére - őszinték, így ez a kérdés is elhangzott: Miért kell meztelenül síelni?

 

A kérdések után a gyerekek közelről megismerhették, megfoghatták és ki is próbálhatták azokat az eszközöket , melyeket az 5000 méter feletti magaslatokban használnak a hegymászók. Felpróbálhatták a hegymászó-kabátot, fejükre húzhatták a  sisakot, kezükbe vehették a csákányt és megnézhették milyen sátorban, milyen hálózsákban alszanak a hegyekben. A kiállított tárgyak között volt még túrabakancs, a cipőre rögzíthető szöges talp (hágóvas), a főzéshez használatos benzines-palack, zacskós étel és hegymászócipő is.

 



 

Nem maradhatott el a közös fotózkodás és az autogram osztás sem, amiből a családnak, barátoknak is kértek a gyerekek, majd a másfél órás előadást pogácsázással és üdítőzéssel egybekötött rövid fogadás zárta.

 

A jó hangulatú előadás bebizonyította, hogy igenis van értelme a szabadidős sportok és az aktív kikapcsolódás népszerűsítésének , a jelenlévő diákok és tanáraik is sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak. Ki tudja, talán a jelenlévők közül lesz valaki, aki néhány év múlva Erőss Zsolt nyomdokaiba lép.

 

Az esemény helyszínéül a Vista Rendezvényközpont szolgált, ahol első megkeresésünkre szívesen nyújtottak segítséget. A gyerekek szomjának oltásában a Veritas segített.

  

Mozgásvilág.hu
Hirdetés