Adam Ondra bekerült a Yosemite legendái közé Hír

Adam Ondra bekerült a Yosemite legendái közé Hír

Pintér László
Pintér László
2016/11/22
A brnói mászózseni először jár a Völgyben. Nem aprózta el, rögtön nekiment a legnagyobb vadnak. Elsőként sikerült szabadon ismételnie a világ legnehezebb nagyfalas útját, a Dawn Wallt.
Hirdetés

Hét év.

Ennyi ideig tartott Tommy Caldwellnek, hogy bebizonyítsa, lehetséges szabadon, mesterséges eszközök használata nélkül megmászni a Yosemite-völgy legsimább falát, a Dawn Wallt az El Capitanon.

Caldwellhez a sokhónapnyi mászás során olyan mászók csatlakoztak, mint Chris Sharma vagy Alex Honnold. Végül Kevin Jorgesonban találta meg azt a partnert, akivel időt és energiát nem kímélve sikerre tudta vinni a projektet. Az utolsó roham alkalmával 19 nap alatt sikerült átmászniuk az utat. Teljesítményük a sziklamászás történetének legnagyobb mérföldkövének számít. Még maga az amerikai elnök, Barack Obama is gratulált Twitteren a mászóknak.

Adam a falban Forrás: Adam Ondra Facebook
Adam a falban
Kép forrása: Adam Ondra Facebook

Van még fotó, katt a képre!

A klasszikus Yosemite-utakkal ellentétben ez a fal nem repedések rendszere. Ez egy hatalmas, közel 1000 m magas sima gránitfal, melyen néhol csak milliméternyi peremek nyújtanak fogást a mászó számára.
Az út hossza 32 kötélhossz, és jelenleg a világ legnehezebb mászóútjának tartják. Caldwell kézzel rajzolt topója szerint a legkönnyebb kötélhossz is 5.11-es (UIAA VIII), átlagban 5.12-es (VIII+/IX-) nehézségű, de van 7 db 5.13-as (IX/X-) és 7 db 5.14-es (X/XI) nehézségű betét is. Akit érdekelnek a részletek, a hivatalos topót ide kattintva lehet elérni.

A fal történelmét tavalyi cikkünkben már részleteztük, így arra most nem érnék ki. Ismerkedjünk meg inkább Adam Ondrával!

A 23 éves cseh mászófenomént a sportmászás kedvelőinek aligha kell bemutatni. A „világ legjobbja” kifejezéssel általában igyekszem óvatosan bánni, de rá ez aligha túlzás.

2014-ben boulderben és elölmászásban is világbajnok lett (máig az egyetlen, akinek sikerült két számban nyernie), amit idén hajszál híján megismételt: boulderben viszont ezúttal be kellett érnie az ezüstéremmel. A sportmászó világkupát is megnyerte mindkét számban, csak különböző években.

Megvaaaaan! Forrás: Black Diamond
Megvaaaaan!
Kép forrása: Black Diamond

Van még fotó, katt a képre!

Versenyeredményei mellett a természetben sem jön zavarba. Miután sorra ismételte Chris Sharma legnehezebb útjait (5.15b), emelte a tétet: a világ jelenlegi legnehezebb sportmászó útjait ő nyitotta (nehézségi fok 5.15c; három útjából csak egyet ismételtek, azt éppen Chris Sharma).

Adam nemrégiben lediplomázott, így végre van ideje csak a mászásra koncentrálni. Korábban Norvégia és Madagaszkár volt a két legtávolabbi hely, ahová eljutott mászni. Yosemite valahogy kimaradt, de most ennek is eljött az ideje.

Október 13-án érkezett meg a Völgybe, és rendhagyó módon kezdte az ismerkedést a yosemite-i gránittal. Nem pepecselt ismert utak mászásával bemelegítésként, hanem rögtön nekiment a Dawn Wallnak. Persze nem kivagyiságból, vagy tiszteletlenségből, pusztán praktikus okai voltak: ez a fal szárad meg leghamarabb az eső után. Nagyon szerényen állt hozzá a feladathoz, de rettentően gyorsan alkalmazkodott a számára szokatlan körülményekhez.

Barátja, Pavel Blazek társaságában elég hamar végigmászta és kikötelezte az első 13 kötélhosszt, hogy legyen lehetősége begyakorolni az utat. Aztán pihenésképpen az édesapjával megmászta a Nose-t. Természetesen ezt is szabadon szerették volna teljesíteni, de a Nagy Plafonba beletört a bicskája. Mivel egy nap alatt akartak felérni, így abban a hosszban használt mesterséges eszközt. A szakadó esőben, lefelé egy barlangféleségben bivakolva, végül másnap reggel 9-re értek vissza az autóhoz. A csúcsra 17 óra alatt értek fel. Nem rossz teljesítmény két Yosemite-újonctól…

Ezután visszatért a Dawn Wallra, további gyakorlásra az utolsó roham előtt. A mászás ugyanis akkor „érvényes”, ha a mászó egyvégtében, az aljától a tetejéig végigmássza a 32 kötélhosszt (pihenni, falban éjszakázni persze szabad).

Ahogyan az várható volt, a két kulcshosszal, a 14. és 15. hosszokkal gyűlt meg legjobban a baja. Hiába tudta, hogy az egész mászóvilág rá figyel, rendkívül szerényen állt a dolgokhoz. Nem győzte méltatni Caldwell és Jorgeson teljesítményét.

Egy ilyen úton a mászó a fizikai nehézségek mellett legalább annyira a saját kétségeivel, démonaival is küzd. Adam nem félt ezeknek hangot adni, sőt, elnézést kért a követőitől, ha nem sikerült kimásznia valamelyik szakaszt. A 14. hossz első sikertelen kísérlete után ezt írta:

"A fenébe! Nagyon bénán másztam, óriási a nyomás, nagyon ideges vagyok! Csak hetedik kísérletre jutottam túl a 14. hossz boulderproblémáján, ami pedig korábban semmi nehézséget nem okozott, ma viszont valamiért nagyon nehéznek bizonyult. Lecsúszott a lábam az első és a második próbánál is, amitől teljesen kiborultam. Hihetetlenül bizonytalan volt a lábam, bármilyen óvatosan próbáltam elhelyezni, folyton lecsúszott. Aztán hetedik kísérletre végre sikerült, akkor meg leestem az utolsó mozdulatból. Nehéz optimistának maradni, de újra meg fogom próbálni. Holnap, remélhetőleg pozitívabb lelkiállapotban. Köszönöm mindenkinek a biztatást! Sajnálom a mai napot, remélem, maradt még esély.”

Persze, hogy volt. Az időjárás csak néha szólt bele, ami miatt kellett egy esőnapot tartania. Emellett nagyon vigyáznia kellett, hogy ne tegye tönkre az ujjain a bőrt, ami miatt Jorgeson az első megmászás alkalmával nagyon megszenvedett. Kis híján bukta vele a projektet.

Végül elérkezett az éles próba ideje. Az első 13 hossz megvolt a második nap végére. Egy pihenőnap után ment neki a 14. hossznak, de nyolc kísérletre sem sikerült neki. Ahogy fogalmazott, ez a nap „teljes katasztrófa” volt. Újra kétségek gyötörték, de érezte, hogy fejben kell változtatnia.

Az ötödik napon aztán teljesen más hangulatban, elsőre túljutott a 14. hosszon, majd másodikra a 15-en is. Itt már érezhette, hogy meglesz az út, ha az idő kitart.

 



Ezután már úgy haladt, mint kés a vajban. Egy nap eső miatti kényszerpihenő még várt rá, de a nyolcadik napon sikerült felérnie a fal tetejére.

Caldwellék bebizonyították, hogy lehetséges, Ondra pedig már azon gondolkodik, hogyan lehetne ennél gyorsabban megmászni az utat.

Stefan Glowacz csak ennyit írt Adam közösségi oldalán kommentben:

„Ez óriási Adam!!!!!! Egy igazi vadállat vagy! Hatalmas gratula! #legend”


Csak egyetérteni tudok vele.




Hirdetés