A Hidden Peak meghódításának részletes krónikája Hír

nso.hu
2007/08/02
Az égiek is segítették a magyar K2-Gasherbrum I. expedíció tagjait, amikor közülük hatan vasárnap, magyar idő szerint 11 órakor elérték a 8068 méter magas Hidden Peak (Gasherbrum I.) csúcsát.
Hirdetés

Az alábbiakban a csúcstámadás exkluzív felvételekkel illusztrált, rövid krónikáját olvashatják, ahogyan arról Kollár Lajos, az expedíció vezetője tájékoztatta a Nemzeti Sportot.

A 11 tagú csapat tagjai közül nyolcan – Erőss Zsolt technikai vezető, Vörös László , Tarjányi István , Csizmadia Péter, Csollány Katalin, Ugyan Anita és Sterczer Hilda – július 27-én meglehetősen rossz, kilátástalan időben felkapaszkodtak a 2-es táborig.

Sok jóban nem reménykedtek, másnapra azonban az időjárás varázsütésre megváltozott. Kollár Lajos expedícióvezető és alaptábori menedzser ekkor gyors előrejelzést kért Pártai Luciától és csapatától (Európai Meteorológiai Szolgálat).



Az EMS gyökeres változást prognosztizált és jelezte, hogy 29-én, azaz vasárnap ideális időjárásra számíthatnak az alpinisták.

Ennek tudatában bátran indultak el valamennyien a 7200 méteres magasságban korábban létrehozott 3-as táborba szombaton, hogy vasárnap hajnalban, rövid pihenés után célba vegyék a csúcsot.

A csúcstámadás helyi idő szerint hajnali kettőkor kezdődött. Ekkor még sok volt a felhő, de aztán napfelkeltekor teljesen kitisztult az ég, és „álomidőben” folytathatta útját a nyolc mászó.

Vörös László és Juhász Bálint 7850 méteres magasságban, azaz alig több mint 200 méterrel a csúcs alatt visszafordult, így hatan maradtak a felfelé haladók.

A július 21-i első sikeres csúcstámadást végrehajtó Mécs László helyi idő szerint délután kettő órakor kapta a rádiójelentést: hat sporttársa a Gasherbrum I. csúcsáról jelentkezett. A csúcstámadás fényes sikerrel zárult.



Az expedíció első célpontját, a Hidden Peaket tehát 11 magyar alpinista közül összesen heten mászták meg nyolc nap alatt.

A magyarok szemtanúi voltak egy szomorú balesetnek is: egy háromtagú cseh csoport egyik mászója 7800 méteren megcsúszot, lezuhant, és 600 méterrel lejjebb már csak holtan találtak rá.

Nyugodtan mondhatjuk, ez a hegy messze nem a legkönnyebb nyolcezres, sőt…” – fogalmazott utólag Kollár Lajos.

Mint már megírtuk, a magyar expedíció tagjai most átvonulnak az egy napi járóföldre található, 8611 méter magas K2 -höz, amelyet szintén megpróbálnak megmászni.

A „hegyek hegyének” csúcsára ebben a szezonban eddig 18-an jutottak fel. Mivel a Kollár Lajos vezette csapatnak augusztus 23-án már Iszlamabad ban kell lennie, a K2 -nél mindössze két hetet tölthet el. Ez azt jelenti, hogy a csúcstámadásra mindössze egyszer lesz lehetősége , így szinte minden attól függ, hogy „találnak-e” még egy olyan időjárási „ablakot”, mint a Hidden Peak en.
- Mozgásvilág.hu -
Hirdetés