Mire jó egy igazi báli cipő – jégre fel! Hír

compass-sport.hu
2008/01/09
A téli körülmények nem éppen a legideálisabbak a szabadtéri futásra, a víz a sár, a hó a jég, az alattomos ónos eső, a hideg és a korai sötétedés mind ellenszenvessé teszik akár az utcai akár a terepi futásokat. A téli edzéseket speciális kellékek tehetik biztonságosabbá és kényelmesebbé.
Hirdetés

A legtöbb sportolónak szükséges a téli alapozás. Van, aki csak a kondícióját szeretné megőrizni. Ennek legegyszerűbb módja a futás. Szokták mondani „a láb mindig kéznél van”, kondíciót megtartani vagy azt fejleszteni legegyszerűbb a futásnál kezdeni. A téli körülmények nem éppen a legideálisabbak a szabadtéri futásra, a víz a sár, a hó a jég, az alattomos ónos eső, a hideg és a korai sötétedés mind ellenszenvessé teszik akár az utcai akár a terepi futásokat. A téli edzéseket speciális kellékek tehetik biztonságosabbá és kényelmesebbé.  

A téli időjárás sajnálatos képződménye az ónos eső, amely jégpályává alakítja nem csak az utat és a járdákat, de a földutak is balesetveszélyessé teszi. Ilyenkor sétálni és csak simán helyet változtatni is veszélyes, nemhogy a futást hosszú ideig végezni. Az autókra kitaláltak hóláncot és szöges gumit, hogy a jégen biztonságosan megkapaszkodjon. Ennek analógiájára a skandináv népek a cipő talpát megszögelték és így a kis hegyes a gumitalpban levő acélszögek biztonságosan megkapaszkodnak a  csúszós jégen is.  

Előfordul, hogy csak csodálkozunk, amikor a bizonytalan sétánk mellett egy határozott erdei futó magabiztosan elsuhan. Semmi kilengés, semmi csúszka csak úgy harapja a jeget a cipője. Nem kell ezen csodálkozni, hiszen egy acélszög betétes tájfutó cipő ben edz. A tájfutók az erdőben nem válogatnak, és nem mindenkor választják a kényelmes ösvényeket sokszor átvágnak hegyen völgyön át. Fontos a számukra, hogy a legmeredekebb legcsúszósabb terepen is magabiztosan haladjon. Ezt csak határozott bordákkal és acélszögekkel megerősítve tudják elérni.  

Ha nem akar lemaradni a „nehéz” jeges napokon is a napi szabadtéri edzésről, legyen egy szöges –stoplis talpú terep futócipő is a lehetőségek között. Egy ilyen cipő beruházása azoknak is megéri, akik nem használják egész évben csak télen. A cipőt több évig is hordhatjuk, és a téli felkészülésünk baleset és sérülésmentessé válhat.

 



 

A futás legfontosabb kellékét a lábat is meg kell óvni a legkisebb sérülés veszélyétől is. A klasszikus futó vagy terepfutó-cipők nem minden esetben teszik lehetővé a biztonságos sportolást, amikor a hó és a jég vagy egyszerűen csak a nedves sáros talaj nem tesz lehetővé stabil tapadást. Ilyenkor fordul elő egy rossz lépés után, hogy a bokaszalagok olyan mérvű rándulást, húzódást szenvednek, ami hosszú időre megakadályozza a további edzéseket. A téli időszakban sokkal fontosabbnak számít a cipő tapadása, mint a földet éréskori rezgések elleni csillapítás. Aki letaposott hóban vagy jeges talajon futott már az tudja, hogy ott a nem az számít, hogy milyen puhán érkezik a talajra, hanem, hogy a talajra érkezés után a következő lépés biztos legyen.  

Ennek biztosítására Skandináv cégek olyan cipőket fejlesztettek ki, amik a biztos tapadást nagyméretű bordázat és/vagy stopli, annak a végében egy 2-3 mm-es acél szöggel érik el. Földutakon vagy az erdőben futáskor igazán hasznos, hogy a cipő stabilan tapad a talajhoz, és lehetővé teszi a biztonságos futást. Igaz, hogy a cipő aszfalton vagy betonon kopog és hangos, de hát ez nem báli cipő.
Hirdetés