Hat Határon át Együtt Kárpátaljáért! Hír

Hidvegiustospal.hu
2015/09/17
Ukrán-magyar határszakasz végigfutásának és 7 napos non-stop futás krónikája
Hirdetés

Hidvégi-Üstös Pál, a Tisza és a Klíma Stop munkacsoport Nagykövete, és Takár „Katyó” Károly kárpátaljai ultrafutó idén már harmadik programjukkal szeretnék eljuttatni a Kárpátok lábánál élő honfitársaink üzenetét a magyarsághoz. A háborús helyzetben is békés Kárpátalja, és az ottani rendezvények különösen kiemelt figyelmet igényelnek. Azzal segíthetünk a legtöbbet, ha Kárpátalján pihenünk, továbbra is részt veszünk a fesztiválokon, látogatjuk az emlékhelyeket. Ezzel közvetlenül jut el a támogatásunk a szorgos kárpátaljai emberekhez, akik így a munkájukból tudnak megélni. Emellett a harmadik futással felhívták a figyelmet a határok átjárhatóságának fontosságára is...

 

Az ukrán háború nem kíméli a harcoktól 1000 kilométerre fekvő Kárpátalját sem, a fizetések elértéktelenednek, a megélhetés egyre nehezebb. A legnagyobb probléma, hogy a gazdaság egyik motorja, a turizmus halódik. A kárpátaljai ember szorgos. Minden faluban, az út mellett friss gyümölcsök, zöldségek várnák a vevőket. De a vevő, a turista nem jön. A szerb háború alatt Magyarországról is elmaradoztak a külföldiek. 200-300 kilométerre zajlottak a harcok, de mi éreztünk-e ebből bármit is a gazdasági visszaesésen kívül? Így van ezzel most Kárpátalja is.

 

Hidvégi-Üstös Pál
Hidvégi-Üstös Pál

 

Júniusban Pál és Katyó Vácról, a kárpátaljai Técső testvérvárosából indult, és 6 nap meg 500 kilométer után befutott Viskre, a Koronavárosok Találkozójára. Júliusban Pál már Rákóczi nyomában futott Kőszegről, 800 kilométeres útja során számos, a szabadságharchoz kötődő helyszínt keresett fel, és 12 nap után csatlakozott a tiszaújlaki ünnepséghez, ahol Kárpátalja népei a szabadságharc első győztes csatájára emlékeztek. Pál 12 éves fia, Domonkos kísérte a futókat kerékpárral mindkét program során.

De ezzel még nem volt teljes az Együtt Kárpátaljáért! programsorozat. Szeptember 3-án dr. Tilki Attila, országgyűlési képviselő indította útjára Hidvégi-Üstös Pált és Takár Károly „Katyót, hogy a Garbolc melletti hármas határtól. Végigfutották „cikk-cakkban” az ukrán-magyar határszakasz összes határállomásán, sőt, Nagypalád és Nagyhódos között még a zöldhatárt is megnyitották számukra. (Itt a közeljövőben, és örvendetes módon, újabb határátkelő létesül majd).

 

Volodimir Csubirko, a Kárpátalja Megyei Tanács elnöke, a program ukrán fővédnöke együtt futott át Pállal és Katyóval Csapról Záhonyba, ahol Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke várta a csapatot. „Nagyra becsülöm, amit Pál és Katyó tesz, hogy már évek óta kiállnak, küzdenek a Tisza völgyéért, és ugyanúgy harcolnak minden itt lakó népért, azért, hogy békében éljenek, munkálkodjanak együtt a térség fejlődéséért. Nagyon felbosszantott, amikor arról olvastam, hogy ukrán szélsőségesek revizionista felhangokkal illették ezt a tiszta küzdelmet, segélykiáltást Kárpátaljáért. Azonnal úgy döntöttem, hogy a program mellé állok, együtt futok be a sportolókkal Záhonyba, és fővédnökséget vállalok a program felett.” - mondta Csubirko, majd méltatta az erőfeszítéseket, mellyel a magyar kormány Kárpátalját segíti, és remélte, hogy Ukrajna is az Európai Unió tagja lehet.

Alig félórára álltak meg a futók, majd a határállomás területén kijelölt 350 méteres szakaszon köröztek, a folyamatosan áramló kamion és személyautó forgalom közvetlen közelében.

Hatalmas mentális kihívás!
 

A táj változatlan, folyton ugyanaz a bokor, ugyanaz a pocsolya, ugyanaz a fűcsomó. 1220 kilométer futás és 13.633 méter szintkülönbség – egy Mount Everest és egy Mont Blanc leküzdése után – értek célba szeptember 11-én délután. Bacskai József ungvári főkonzul fogadta a futókat és történelmi jelentőségűnek nevezte a programot, hiszen a független Ukrajna 25 éves történelmében még nem volt arra példa, hogy valaki az összes határállomáson átkelve végigfutotta volna a teljes 137,5 kilométeres ukrán-magyar határszakaszt. Bacskai bízik abban, hogy az ukrán partnerekkel egyeztetve lehetőség lesz újabb határállomások nyitására és a meglévők fejlesztésére. Ez a teljesítmény is mindkét oldalról bizonyította, hogy van együttműködési lehetőség a két ország között. Baracsi Endre a megyei közgyűlés alelnöke úgy gondolja, hogy a program többszörösen elérte a célját, felhívta a figyelmet a Kárpátalján élők helyzetére . Reméli, hogy tudunk majd olyan társulásokat is létrehozni majd, mint amilyen az Európai Terület Társulás, melyben Ukrajna és Magyarország partnerként, az európai uniós forrásokat felhasználva tud majd olyan programokat megvalósítani ami mind a Kárpátalján, mind a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élőket segítheti.

Hidvégi a kivételes sportteljesítményről így vall: „Tudtam, hogy fejben erős vagyok, az ultra távokat e nélkül nem lehet bírni. A többéves alapozás kötelező.

Egy ultrafutó a 8-10 év edzés után tud csak igazán jól teljesíteni,

addigra működik az izomzata, a tüdeje hatékonyan, és készül fel fejben. Szerintem az utolsó a legfontosabb, hogy készen legyünk rá fejben. Én a monotónia-tűrésemet az utóbbi 20 évben folyamatosan edzettem. Tíz órákat töltöttem a Tiszában, egy napig csak a Tokaji-hegyet kerültem. Afrikában 40 fokos hőségben tekertünk 180 kilométereket hónapokon keresztül. Kazahsztánban 2000 kilométeres egyenes út vezet keresztül a sivatagon, láttam szembe jönni egy kamiont, és egy óra múlva találkoztunk. Az első 24 órás versenyemet pedig éppen 20 éve futottam le. Most jött el az idő az újabb nagy próbára, de most váltóban futottunk 7 napon keresztül. Napok kellettek, mire az izmaink, az ízületeink hozzászoktak – ahogy Dezső Sanyi barátom jellemezte – „bitang pályához. Viszonylag rövid távon 20 méter szintemelkedés és lejtő le-föl megdolgozza az izmokat.”

 

Hidvégi-Üstös Pál
Hidvégi-Üstös Pál

 

Az Együtt Kárpátaljáért! program baráti összefogással jött létre, köszönjük a Klíma Stop Munkacsoportnak, a Kelet-Trans 2000 Kft-nek, , a Geodézia Zrt-nek, a Volkswagennek, a Rail Cargo Hungária Zrt-nek, Csepel Kerékpárnak, Záhony és Beregdaróc önkormányzatának, a Basica-nak, a Kiss B. Kereskedelemi Kft-nek, valamint a szervezésben rengeteget segítő rendőr főkapitányságoknak, a FETIVIZIG-nek és az Ungvári és Beregszászi Főkonzulátusoknak, hogy ilyen felemelő élményben lehetett részünk. A figyelemfelkeltő futáshoz adományozás is kapcsolódik. A Control-X Medical Kft. segítségével egy közel 20.000 euró értékű röntgengépet juttatnak a Beregszászi Kórháznak.

A program fővédnökei Volodimir Csubirko, a Kárpátalja Megyei Közgyűlés elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Kulturális Szövetség elnöke, és Seszták Miklós fejlesztési miniszter. Védnökséget vállalt dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, Bodnár Gáspár a FETIVIZIG igazgatója.

Hirdetés