Futással a menedzserbetegség ellen Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/04/16
A hangulatfokozók, mint az ártalmatlannak tűnő csokoládé, az illatos kávé, vagy a káros drogok és az alkohol kézenfekvő megoldást nyújtanak rendszertelen életünk problémáira, a „menekülési útvonalak” bűntudatot növelő hatása helyett azonban az életmódváltás és a rendszeres mozgás jelenti az igazi kiutat.
Hirdetés



„ A futás pozitív hatású drogként viselkedik, antidepresszáns jellege megerősíti a testet és a lelket” – mondja Dr. Mészöly Gábor, pszichológus, a Zsigmond Király Főiskola karriertanácsadója. – „A mozgás közben és után termelődő endorfin boldogsággal önti el a szervezetet, az addig elvezető út jelenti azonban a „feloldozást” a napi gondok alól. Míg az alkalmi serkentők és hangulatjavítók passzív fogyasztása csak tovább erősíti a bűntudatot, addig a futás mögött álló teljesítmény a tettrekészség érzését nyújtja” – tette hozzá a főiskola oktatója.

A multinacionális cégek vezetői gyakran szenvednek az úgynevezett menedzserbetegség tüneteitől, a magas vérnyomás, gyomorproblémák testi panaszaitól kezdve a pszichés szimptómákig, mint a memória- és alvászavar. ők a tíz-tizenkét órás munkaidő után is gyakran választják a konditermek célorientált, megerőltető gyakorlatait, ahelyett hogy a testileg-lelkileg feltöltődést nyújtó futás mellett döntenének, mely speciális felszerelést sem igényel.

 

 

 

Az idén tavasztól elinduló Nike Futóklub ban az ország számos helyszínén motiváló környezetre és lelkes csapatra lelhetnek a kikapcsolódni és sportolni vágyók, ahol a tapasztalt személyi edzők saját fizikai korlátaink átlépésében segítenek és ezzel a teljesítőképesség növelésére ösztönöznek az élet más területein is.

A futóklubok szerepe egyre nő a mienkhez hasonló olyan társadalmakban, ahol a piacgazdaság szervezetlen munkafolyamatai és a nem megfelelő üzleti morál gyorsan szedi szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő áldozatait, de az ép test megőrzése a vizsgaidőszak felé közeledő egyetemi, főiskolai hallgatóság számára is elengedhetetlen a kiváló szellemi teljesítmény eléréséhez. A futással kapcsolatos összes hasznos információt és tanácsot gyűjtötte össze a honlap, ahová érdemes ellátogatni.

 
Hirdetés