Felkészülés a téli terep futásra I. Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2007/11/28
A legtöbb sportolónak szükséges a téli alapozás. Van, aki csak a kondícióját szeretné megőrizni. Ennek legegyszerűbb módja a futás. Szokták mondani „a láb mindig kéznél van”, kondíciót megtartani vagy azt fejleszteni legegyszerűbb a futásnál kezdeni.
Hirdetés

A téli körülmények nem éppen a legideálisabbak a szabadtéri futásra , a víz a sár, a hó a jég, a hideg és a korai sötétedés mind ellenszenvessé teszik akár az utcai akár a terepi futásokat. A téli edzésekhez a speciális lélegző, nedvességelvezető és szélvédő alsó és felső ruházaton kívül egyéb speciális kellékek tehetik biztonságosabbá és kényelmesebbé a téli edzéseket .

 

A futás legfontosabb kellékét a lábat is meg kell óvni a legkisebb sérülés veszélyétől is. A klasszikus futó vagy terepfutó-cipők nem minden esetben teszik lehetővé a biztonságos sportolást, amikor a hó és a jég vagy egyszerűen csak a nedves sáros talaj nem tesz lehetővé stabil tapadást. Ilyenkor fordul elő egy rossz lépés után, hogy a bokaszalagok olyan mérvű rándulást, húzódást szenvednek, ami hosszú időre megakadályozza a további edzéseket. A téli időszakban sokkal fontosabbnak számít a cipő tapadása, mint a földet éréskori rezgések elleni csillapítás.

 

Aki letaposott hóban vagy jeges talajon futott már az tudja, hogy ott a nem az számít, hogy milyen puhán érkezik a talajra, hanem, hogy a talajra érkezés után a következő lépés biztos legyen. Ennek biztosítására Skandináv cégek olyan cipőket fejlesztettek ki, amik a biztos tapadást nagyméretű bordázat és/vagy stopli, annak a végében egy 2-3 mm-es vídia szöggel érik el. Földutakon vagy az erdőben futáskor igazán hasznos, hogy a cipő stabilan tapad a talajhoz, és lehetővé teszi a biztonságos futást. Igaz, hogy a cipő aszfalton vagy betonon kopog és hangos, de hát ez nem báli cipő.

 



 

A téli terepi futáshoz gyakran szükség lehet valami plusz fényforrásra , mert hamar sötétedik. Ilyenkor kézben cipelni bármely fényforrást kényelmetlen, a fejen hordani pedig olyat érdemes, aminek kicsi a súlya és komfortos a fejre rögzítése. Fejlámpákról a jövő héten a téli futást komfortosabbá tevő technikai ruházatokról pedig két hét múlva írunk bővebben. Terepfutó-cipőkről, fejlámpákról, bővebb információ a oldalon.
Hirdetés