Csajos futóruha a világcsúcstartótól Hír

Csajos futóruha a világcsúcstartótól Hír

Pintér László
Pintér László
2016/04/20
Inspiráló ruha dizájn és a világcsúcs kapcsolata. Exkluzív interjú a kenyai sztárfutó Lornah Kiplagattal
Hirdetés

Lornah Kiplagat kenyai születésű hosszútávfutónő

Négy távon volt világcsúcstartó (5 km, 10 mérföld, 20 km és félmaraton). Félmaratoni ideje a mai napig a valaha volt harmadik leggyorsabb a világon. A müncheni ISPO sportruházat és –felszerelés expón beszélgettünk vele.

Lornah a kenyai Kabiemitben született 1974-ben. Lornah a választott keresztneve, eredeti neve Jebiwot. Kenyában az a szokás, hogy a gyerekek hetedikes korban, az első vizsgák előtt maguk választanak keresztnevet maguknak. Lornah sokáig gondolkodott, középiskolában kipróbált több nevet is, végül 17 évesen választotta a Lornah-t. Nem emlékszik rá, honnan jött a név, de tetszett neki, mert egyedi és szokatlan. Otthon a mai napig mindenki Jebii-nek hívja.

Mi leginkább arra voltunk kíváncsiak, honnan indult, és visszavonulása után mi motiválta arra, hogy saját sportruházati márkát alapítson.

 

Lornah Kiplagat Forrás: Pintér László Mozgásvilág
Lornah Kiplagat
Kép forrása: Pintér László Mozgásvilág

 

Mozgásvilág: Hogyan és mikor kezdődött a karriered?

Lornah Kiplagat: Elég korán, Általános iskolában kezdtem el futni. 11-12 éves koromban kezdtem komolyan venni a futást mikor az iskolák közötti versenyeken vehettem részt. Már akkor is nyerni akartam, mindezt úgy, hogy külön edzéseim nem voltak. Azon kívül, hogy futva jártam iskolába…

Pont ezt szerettem volna kérdezni. A legenda úgy tartja, hogy a kenyai gyerekek futva járnak iskolába, ami megalapozza későbbi fejlődésüket. Igaz ez?


Igen, igaz. Ezt is már azzal a tudattal – szervezett edzések hiányában-hogy felkészüljünk a közelgő versenyekre.


Igaz, hogy cipő nélkül futottál abban az időben?


Igen, sőt a nemzeti bajnokságokon is.

Ez általános, hogy a kenyai fiatalok cipő nélkül futnak?

Régebben főleg ez volt a helyzet igen. Mostanság többnek van cipője, de még mindig azt gondolják, hogy a cipők inkább visszatartják őket.

Mi a helyzet az egyéb felszereléssel? Itt például a ruházatra gondolok.

Az iskolai bajnokságokon iskolai egyenruhában kell futni. Azt az iskola szolgáltatja. Ezek nem kifejezetten futóruhák, hanem inkább amolyan fitness szoknyaszerű együttesek. Manapság az ismertebb atlétáknak és márkáknak köszönhetően több iskolának is van profi futó felszerelése. Én is -ha többletem marad - szívesen adományozok iskoláknak a Lornah felszereléseimből.

Említetted, hogy az ismert sportolóknak milyen befolyása van a fiatalokra. Akkor kijelenthetjük, hogy olyanok akarnak lenni, mint pl. te?

Igen, azért is alapítottam a céget. Nézd, mi Kenyaiak, sőt, az afrikiak általában imádjuk a színeket. A 85 éves (!) édesanyám, és a 100 évnél is idősebb nagymamám a mai napig színes, mintás ruhákat kedveli. Ezt a ízlést próbálom meghonosítani a kollekcióimban.

Akkor mégis, hogy lehet, hogy a már-már unalmasan egyszínű nagy nyugati márkák jól megélnek Kenyában is?

Úgy, hogy az embereknek nem igazán van választása. 20 éven át voltam szponzorált atléta, de a márkák nem mernek drasztikusan változtatni. Az egyikükkel konkrétan leültem tárgyalni, felajánlottam segítségemet, hogy valami izgalmasat alkossunk, de süket fülekre találtam.

Soha, semelyik márka sem hallgatott rád a termékfejlesztésekben?

Nem. Soha. A cipőknél is azt kellett hordanom, amit adtak. Amikor szponzort váltottam, közel 2 évbe telt, míg az új cég cipőihez hozzászoktam.
Pont, ezért határoztam el, hogy ha alkalmam lesz, akkor alapítok egy márkát, ami figyelembe veszi a vásárlók ízléseit, főleg a hölgyek esetében. A férfiak talán egyszerűbbek e téren. De a nők! A nők futás közben is jól akarnak kinézni. Ha elégedettek a kinézettükkel, akkor sokkal motiváltabbak is. Ha motiváltabbak, többet edzenek. Azt gondolom, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a futóruha stílusa is befolyással van arra, mennyit mozgunk.

Ezért alapítottad a Lornah márkát.

Igen.

Mikor és hogyan történt mindez?

2012-ben a londoni Olimpia után, a pályafutásom végén, a férjemmel együtt rögtön belevágtunk a projektbe.
Peter (Lornah férje – a szerk.) a Saucony-nál dolgozott sokáig. Egyszer sikerült vásárolnom egy szép, színes futóruhát. Amikor komolyabb edzésem volt, mindig azt vettem fel. Az segített nekem a nehéz pillanatokban. Peter látta ezt és rögtön tudta, miről beszélek.

Te magad tervezed a ruhákat?

Igen, egy profi designer segítségével. A minták, az elképzelések tőlem származnak. A kolléga pedig rátervezi a ruhákra. A ruhákon található összes grafikai elemnek jelentése van.

Kérlek, mondj egy példát.

A ruhákon található kerek motívumok Masai ihletésűek. A Masaiok nyakláncai adták az ihletet. Vagy pl. a zebra motívumok is megjelennek több helyen.

Minden évben új kollekciót várhatunk?

Igen, minden évben kijövünk újabb kollekcióval. A motívumok, stílusjegyek mind változnak.

Férfi kollekciót is terveztek/árultok?

Igen, azt is, de sokkal kisebb mennyiségben. Mint említettem, a filozófiám kisebb mértékben igaz a férfiakra.

Szerinted, mikor láthatjuk a kenyai futó válogatottat tetőtől talpig Lornah-ban?

Hát, nem egyhamar, az biztos. Sajnos anyagilag elég megterhelő lenne lecseréltetni a jelenlegi szponzort.

 

A Lornah futóruha

Egy csinos mintapéldányt sikerült megkaparintanunk próbára. Feleségem 54 Kg, 162 cm magas. A maszájok közül kilógna, de pannon gazellának bőven elmegy a kedves.

Általában S, néha M méretű ruhákat hord. A Lornah Sports webshopjában található mérettáblázat alapján M-es, mellesleg L-es méretet között vaciláltunk, aztán arany középútként mindkét méretet bekértük. Hölgyek számára a lényeg most jön, mindkét méret nagy lett kicsit. Szóval saját tapasztalatunk szerint nyugodtan válasszák a megszokott méretet, ha eldöntendő a kérdés akkor pedig a kisebbet. Szerencsére már itthon is lehet kapni a Lornah cuccokat, a Nyúlcipőbolt üzleteiben, így bátran próbálni is lehet.

Úúú, de szép- kb. ez volt kicsi feleségem reakciója a ruhaegyüttesek láttán.

Mint ahogyan Lornah is említette a dizájn, a bátor színek és motívumok jellemzik a kollekciókat, ami el is éri a várt hatást. Nem láttam olyan hölgyet, aki nem valami hasonló felkiáltással fejezte volna ki az elismerését.

A technikai részletekre a minták mellett is sikerült figyelni.

Kifejezetten ügyes a különböző panelek varrása. A térdnél egy hálós betét átlag feletti szellőzést biztosít. A kulcsnak hátul, a nadrág közepén helyeztek el tartózsebet, ami a legjobb hely számára, itt senkit sem fog zavarni futás közben. De nem ez az egyetlen zseb a darabokon, így másnak is találunk helyet.

  

Apró részletek Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
Apró részletek
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

Milyen a kollekció? Klikk a képre!

 

A textília 4 irányú sztrecs, ennél kényelmesebb anyagot még nem találtak ki. Ujja hosszított, bebújós-mandzsettás, a nadrág alja felsliccelt a kényelmesebb felvételért stb…

Higgyék el hölgyeim, fel tudok még sorolni 1-2 technikai előnyt, de talán fölösleges is. A Lornah termékei hozzák az elvárható színvonalat, de nem ez lesz ami eladja…

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés