CAMP Trail Vest Light Hír

Héjja Peti
2016/11/03
Könnyű, szellőző futó hátizsák teszt
Hirdetés

A srác most fejezi be a kocogását. Szemmel láthatóan vadonatúj futóhátizsák fityeg a hátán. Most ez a világ végéről futott ide vagy megadta magát a növekvő trendnek és a fél órás kocogásra is szuperkúl zsákkal indult neki.

Nem mondom, hogy nem lehet szüksége rá, kulcs, iratok, kis víz egy váltó póló, de mégis költői túlzásnak néz ki.

Kíváncsi voltam, mennyire működnek ezek a zsákok. Jómagam nem szoktam 15-20 km-nél többet futni, ami azért is praktikus mert semmilyen extra felszerelést nem kíván. Víz, szuper energiaszelet és NASA által kifejlesztett esőkabát nélkül is abszolválni tudom.

2-3 órás futások fölött azért már hasznos a viselete. Az egyre trendibb ultra futásokon pedig kötelező is.

Kíváncsi voltan, milyen egy ilyen zsákkal futni? Lehet-e egyáltalán? Elsőre el nem tudtam képzelni.

Rá is tettem a kezem a CAMP Trail Vest Light termékére, hogy megkapjam a válaszokat. Mivel ez komoly cucc, megkértem az ultratávokon jártas barátomat is, segítsen a tesztelésben.

 

Az első bálos hátizsákos futó véleménye:

Több tapasztalt futót is megkérdeztem, és állítólag nem láttak még ennyire szellőző, technikai háttal rendelkező zsákot. Nem is gondolkodtam sokat, helyből a júliusi görög nyárban próbáltam ki.

A Július végi görögországi nappalok nem viccelnek. Hiába fedi fenyőerdő Chalkidiki hegyeit, elkél a víz rendesen. Meg persze néhány fotó sem árt a kemény munkám alatt a tengerparti kempingben henyélő családom tagjainak. A Trail Vest Light szuper szellőző háta tehát jó tesztkörnyezetet kapott, még akkor is ha reggel 7-kor vágtam neki a hegynek. Hamar megtapasztaltam, hogy illúzióink ne legyenek, hőségben minden érezhető ami rajtunk van, és meg is izzaszt. A táska, vagyis mellény észrevehetően rontotta a szellőzést, de ha vinni kell, akkor ennél jobb választás nincs.

A Trail Vest súlya 295 gr - nem is súly. Az igen jónak mondható futófelsők is nyomnak ennyit. Ezért annak ellenére, hogy most először futottam ilyen eszközzel, a súlya nem zavart.

Tessék- így nézki Chalkidiki a reggeli futás közben Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág
Tessék- így nézki Chalkidiki a reggeli futás közben
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág

Camp Trail Vest futó hátizsák teszt

Azt hallottam az egyik legfontosabb, hogyan legyen elegendő zseb, és azok is jól elhelyezve, könnyen elérhető helyen. Jelentem a CAMP kimaxolta a lehetőségeket. Összesen 4 zseb található elöl, mindegyik kézre esik és többé-kevésbé egy kézzel is kezelhető. Egy dolgot nem vettek számításba a taljánok. A telefonunk növekvő méreteit. A zsebek iPhone 5-s méretű telefont simán befogadnak de a 6-os mérettel már nem kompatibilisek.
Tapasztalt barátaim azt is mondták, hogy legyen az ivótasak mellett könnyen elérhető helyen kulacstartónak is hely. Alap funkció ez, de nem indig találják el jól az elhelyezést és macerás a kulcsok kezelése futás közben.

Az én esetemben teljesen máshogy néz ki a kérdés: zavar-e a hónom alatt 2 állandóra odahelyezett kulacs?

Arra gondoltam, helyből megelőzöm a bajt és puha kulaccsal operálok. Hamar rájöttem, ha ki-be akarom venni őket akkor a puha kulacs ide nem igazán jó, mert a szűk hely miatt menet közben nehézkesen tesszük helyre, főleg ha már kevés van benne. (megoldás lehet a szívófejes, „szopókás” változat) Marad tehát a kemény, ami hát igen, zavart. Nyilván megszokja az ember ha rá van kényszerítve, addig is én eltekintek a használatától.

kulacstart-k.JPG Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág.hu

Kulacsok a helyén
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág.hu

Lehet, megsértődik a termék de számomra multi-sport lehetőségek fogtak meg a legjobban. Kerékpározáshoz amúgy is sokszor viszek zsákot, amihez általában bármelyik választás túl nagy. A 10 literes Trail Vest Light viszont pont elegendő. A kéznél lévő zsebei pedig garantálják, hogy a lehető legkevesebbet kelljen levennem.

Bármelyik sporttal kapcsolatban az egyik leglényegesebb kérdés, hogy mennyire ugrál a hátamon a zsák? A Trail Vest Light több méretben kapható, így a gondos kiválasztás fontos. A mienk M-es méretű ami 170-180 cm magas egyéneknek ajánlják. 176 cm-es magasságomhoz tökéletesnek tűnik. Ennek ellenére első próbán, viszonylag üres állapotába nem sikerült úgy testre állítani, hogy ne lötyögjön zavaróan.
Az is tény, hogy szűzként nem vagyok hozzászokva, hogy futás közbe bármi is a hátamon ugráljon. A turpisságra Héjja Peti adta meg a választ. Az erősebb testalkatú Pétert is zavarta a bő futómellény, de amint teletömte a zsákot, teljesen máshogyan kezdett viselkedni. Ebben az állapotában tökéletesen illeszkedett a hátára. Az apró bibi az, hogy hosszú futás alatt, a táska tartalma biztos, hogy el kezd fogyni (víz, meleg-ruha stb...) és akkor ismét előjön a probléma.
Biztos, hogy más-más testalkatú futón máshogy viselkedik, de a futómellény egyszerűsített testreszabási lehetőségei nem javítanak ezen.

A további technikai újítások pl: a levétel nélküli bottartó nagyon jónak néz ki, bár őszintén ezt nem állt módomban tesztelni. Tovább is adtam tapasztalt kollégámnak aki közeli barátságban van a futózsákokkal.

 

Héjja Peti többszörös Ultrabalaton, Spartathlon stb.. teljesítő véleménye

A mellény paramétereit tekintve 10 l űrtartalmú és mindösszesen 295 gr súlyú. Ránézésre, első tapintásra,egy jó formájú, innovatív kis zsák benyomását keltette bennem. Van néhány egészen jó megoldás, először ezekről néhány szót.

Az első és legszembetűnőbb újdonság számomra, merthogy én ilyet még nem láttam, az oldószerkezet amivel a mellpánt csatjait egy mozdulattal kioldhatjuk. Hidegben, elgémberedett ujjakkal, vagy sötétben biztos hogy nagy segítség, nem kell sokat tökölni a csattal. A nagy gumi gombot megrántva pillanatok alatt lent van rólunk a mellény. A mellpántok gumírozott anyagból készültek, csatokkal biztosíthatjuk a teljesen személyre-szabott beállítást.

Csat Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág.hu
Csat
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág.hu

A másik praktikus dolog, az összehajtott túrabotok rögzítésére szolgáló megoldás. A zsák alsó részén egy kis elasztikus kosárba csúsznak a botok. Ez megakadályozza, hogy bármi módon kiessen a bot menet közben. Fent, a hátrészen egy gumiszalag meghúzásával pillanatok alattt rögzíthetjük az alábújtatott botokat. Ha menet közben ki akarjuk venni őket, azt a vállunk felett átnyúlva megállás nélkül megtehetjük.

A zsák mellső pántjának alsó részén került elhelyezésre két jókora zseb, amely 2 db, akár 750 ml-es kulacs befogadására is alkalmas. A tapasztalatom az, hogy ezek a zsebek legjobban soft flaskákkal használhatóak. Sajnos a klasszikus műanyag kulacsok nem igazán jók bele. Ennek az az oka, hogy ezek a zsebek a mellpánt alsó részén helyezkednek el. Nekem nyomták a bordáimat menet közben.

A kulacs zsebek alsó részéhez, két nagy cipzáros rekesz csatlakozik. Ezek könnyen hozzáférhetőek, jól pakolhatóak akár menet közben is. Kicsit hiányoltam az állítási lehetőséget azon a ponton ahol a mellpántok a zsákhoz csatlakoznak, ezzel az opcióval még pontosabban személyre szabható egy zsák. Esetünkben egy gumiszalaggal csatlakozunk a zsákhoz, ami ugyan legalább elasztikus, viszont így csak 1 ponton, a mellhevederekkel lehet állítani a kívánt méretet. A mellpántokon még 1-1 cipzáros zseb található a különféle apróságoknak.

A hátizsák 2 különálló részből áll. A hát mögötti fakk felülről nyitott, a víztartály rögzítésére alkalmas tépőzáras megoldással ellátott. Ez szerintem nagyszerű, ugyanis nem kell kipakolni az összes cuccot ha éppen tölteni szeretnénk, célzottan kiveszem a tartályt, majd visszateszem, és ennyi. (Ha viszont tartályt használunk, a kulacsok tartóját is megtömhetjük töpörtővel, ez is plusz zsebet jelent.)

A nagy pakolós rész a közepén, hosszában elhelyezkedő cipzárral nyitható. A belsejében csupán két kis tépőzáras zsebecske van. Ebben egy pár plusz zokni, csősál, amulett, vagy kesztyű, netán valami fontos apróság frankón elfér. Viszont ha hozzá akarok jutni, ki kell pakolnom az egész zsákot. Sajnálom, hogy csupán 1 pakolós rekesz van. Ugyan az sem jó, ha millió kis zseb van mindenfelé. Hiszen futás közben fáradtan csak felidegelem magam rajta, hogy már megint rossz cipzárt húztam el. Viszont szerintem az ideális az, ha legalább 2-3 külön bejáratú rekeszt rejt a zsák. Kissé hiányolom még, az állítható gumiszalagokat, amivel fikszálható a „rakomány”, ha nem a teljes űrtartalomban van megpakolva a zsák.

Azt gondolom, ha csak terepfutó szemmel nézem ezt a zsákot, találok apróbb hibákat. Viszont az egyedi megoldások, a sok-sok apró kis rekesz, a jól megpakolható hátizsák rész akár rövidebb ,egész napos túrákhoz is elegendő felszerelés szállítására is alkalmas. Anyaga könnyű, strapabíró, jól szellőzik. Ideális lehet túrák és a futás szerelmeseinek is.

Hirdetés