Asics DynaFlyte futócipő teszt Hír

Asics DynaFlyte futócipő teszt Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2016/09/16
A futócipők Jolly Jokere
Hirdetés

Felveszem, futok benne, aztán megnézem, mire való

A következő a tesztelési stílusom a cipőknél. Felveszem vakon, futok benne egy hosszút, egy erőset, és egy terepet, majd utána megnézem, a gyártó mit szeretett volna elérni, azaz csak utána nézek rá a sajtóközleményre. A cipő ismertetője a "Ne fuss, repülj!" szlogen köré épült, azaz a könnyű súlyt emeli ki legnagyobb erényeként, de emellett azt is hangsúlyozza, hogy a cipő egy klasszikus edzőcipő, kiemelkedő megtámasztással.

Nekem már futás közben a Metarun jutott eszembe és nem véletlenül. 2015 novemberében a Metarun-ban debütált első ízben az Asics új középtalp anyaga a FlyteFoam. Az anyag megfelelő tartást és stabilitást biztosít, de ugyanakkor iszonyatosan könnyű. Várható volt, hogy az Asics további modelleket épít arra az anyagra, melyet 3 évig tesztelt. Elöljáróban annyit, hogy nekem a Metarun-nál jobban bejött az új DynaFlyte. Hogy miért? Mindjárt kiderül.

 

Asics DynaFlyte Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu
Asics DynaFlyte
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu

 

Súly

266 gramm (Metarun 305 gramm)

Ha a súlyt nézzük, máris majd 40 grammot vert az újdonság a Metarunra.

Az Asics nem véletlenül emeli ki, hogy a valaha gyártott legkönnyebb edzőcipőjét tisztelhetjük a DynaFlyte-ban!

Kevésnek tűnik 40 gramm, pedig nem az. Nagyon lehet érezni, főleg emelkedőre futások alkalmával. Azt, hogy hogyan érték el Asics-nál ezt a csökkenést fogalmam sincs, mert már a Metarun-nál is hasonló hegesztett felsőrésze volt a cipőnek, és a talpvastagságban is csak minimális különbséget látok. Gratuláció mindenesetre ahhoz, hogy ezt elérték. Ha nem abszolútban néznénk a súlyt, mint kategóriát, akkor 10-est kellene adjak, de azért természetesen vannak a nem edzőcipő vonalon könnyebbek is.

Súlyra 8-ast érdemel.

 

Párnázottság, kényelem

A Metarunhoz képes vékonyabb talp a kényelem szempontjából nem érzékelhető. Nagyon puha, kellemes érzés csak állni is benne, futás közben pedig a kevesebb FlyteFoam szerintem pozitívum. Ennyi is tompítja megfelelően az út egyenetlenségeit, elnyeli a becsapódási energiákat, viszont érezhetően több energia marad a mozgásban. A felsőrészén egyébként a jövőbeli tömegcsökkentéshez én még látom a muníciót, hiszen rengeteg bélést, párnázottságot találunk benne. Varrás sehol, tehát, attól nem kell tartanunk, hogy bárhol is törni fog, de ez ma már szinte alap egy top gyártónál. Még a nyelvébe is került egy habos-babos párnázás, ami mondjuk egy alaposan megkötött cipőfűző ellenére is biztosítja, hogy ne szorítsa el az inakat. A cipőfűzője megfelelően vastag, eleve nem az a bevágós típus. Én annak ellenére szinte tökéletesnek mondanám a párnázottságot, hogy biztos vannak ennél jobban kibélelt cipők. Azért adok maximumot, mert

itt nem érzem azt, hogy a sok pihe-puha lágyság bárminek is a rovására ment volna.

Osztályzat: 10-es.

 

Rugalmasság, hajlékonyság

A FlyteFoam abban is szenzációs, hogy egy vastagabb talp esetében sem kell lemondanunk a maximális hajlékonyságról. Az a kis műanyag belső megtámasztás érdemben nem befolyásolja negatívan a cipő hajlékonyságát, így például a DynaFlyte-nál nem tapasztaltam azt a jelenséget, amit sajnos a Metarunnál igen, hogy a cipő lemozog a sarkamról emelkedőkön. Itt is találunk két flex zónát a talpban, ami jól dolgozik, így minden mozdulatnál a lábat tudja követni a talp. Nincs benne hosszában Guidance Line, sem pedig egyéb műanyag vagy plusz rendszer. Egy tökéletesen megalkotott talpforma szerintem nem is biztos, hogy igényli ezeket. Ez pedig egy nagyon eltalált talp...

Osztályzat: 9-es.

 

Asics DynaFlyte Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu
Asics DynaFlyte
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu

 

Sarok megtámasztás

A sarok íveltsége és magassága tökéletes! Minden flikk-flakk nélkül lett kialakítva. Semmi külső műanyag, vagy egyéb, sokszor felesleges hűhó. Egyszerűen jó, és kész. Megfelelően párnázott, szépen ívelt, ahol kell, több szivaccsal, ahol nem kell, ott kevesebbel. Alul, körben minimálisan megemelt talprésszel. A kényelemre, és a biztos tartásra belül a talpbetét megemelt szélei még rátesznek egy kicsit, és máris közeledünk a tökélyhez.

Osztályzat: 10-es.

 

Szellőzés, légáteresztés

Elsőre a cipő nagyon melegnek tűnt. Persze nyáron ez előfordul, de azért elkezdtem figyelni, hogy ez mitől lehet. Használtam 2 féle vastagságú zoknival, sőt mezítláb is. Azt vettem észre, hogy ez a melegség nem járt együtt fokozott lábizzadással. Azaz furcsa, de meleg, ugyanakkor száraz érzésem volt. A felsőrésze nem az az agyonkönnyített hálós anyag, hanem egy meglehetősen sűrű szövésű, és vastag vászon. Az a tulajdonsága tapasztalatom alapján megvan, hogy a párát elvezeti, azonban a hőt megtartja. Nehéz eldönteni, hogy ez most pozitívum, vagy negatívum. Északi országokban lehet, hogy örömhír. Én mindenesetre nem szeretem, ha futás közben érzem, hogy meleg a lábfejem, szóval inkább a fokozott szellőzésre szavazok, és hideg napokon zokni választással igyekszem alkalmazkodni a körülményekhez. Egyébként a szövet oldaltartása kiváló, azaz a futás élményét nem csökkeni a lábfej eltekeredése. Nálam itt volt egy kis hiányérzet.

Osztályzat: 8.

 

Boltozati alátámasztás, stabilitás

Mint már utaltam rá, a talp kialakítása egyszerű, de nagyszerű. Én jobban szeretem az ilyen cipőket, mint a mindenféle rendszerekkel teletömött talpakat. Itt egy jól eltalált boltozati emeléssel, illetve egy mind keménységében, mind kialakításában tökéletes talpbetéttel optimális boltozati megtámasztást kapunk. Aki enyhén lúdtalpas, annak is szépen fog állni benne a lába, de azt sem fogja zavarni semmi, akinek semmilyen boltozati problémája nincsen. A cipő a landolástól az elrugaszkodásig szépen vezeti a lábat, és végig megfelelően tart úgy, hogy közben nem érezzük, hogy ránk erőltetné az akaratát.

Osztályzat: 9-es

 

Asics DynaFlyte Forrás: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu
Asics DynaFlyte
Kép forrása: Kuttor Csaba - Mozgásvilág.hu

 

Ütéscsillapítás

A talp legvégén a Metarunhoz, és még megannyi Asicshez hasonlóan megtalálható AHAR+ rendszere, mely már a becsapódáskor gondoskodik a finom landolásról, ráadásul talp ezen része sokkal kopásállóbb. A sarok kialakítás és a FlyteFoam együtt egy hihetetlenül finom landolást tesz lehetővé, mégis egyáltalán nem volt olyan érzésem, hogy energiát veszítek érkezéskor. A Metarunnál a puhaság és a süppedősség kicsit már sok volt, ezért azt lassabb futóknak ajánlottam, illetve nagyobb testű, több tompítást igénylő sportolóknak. A DynaFlyte is puha, de olyan Nike szerűen. Nekem elsőre talán nem véletlenül jutottak eszembe a Lunar széria darabjai...

Ha ezek után nem adok 10-est csillapításra, hát akkor kinek adnék, nemde?

Osztályzat: 10-es

 

Összegzés

64 pont

Az DynaFlyte két ponttal jobb lett nálam a Metarunnál, ha a felsőrésze kicsit szellősebb lenne, talán rekord osztályzat lett volna a vége a tesztnek.

Kategóriájában így is az egyik legjobb cipő, amit valaha próbáltam.

Ezt a cipőt akarom, megtartom! Ennél nagyobb dicséretet tőlem, aki inkább a fél-verseny cipőket preferálja, nem is kaphat. A futócipők Jolly Jokere, hiszen súlya miatt gyorsabb futók is választani fogják. Talpvastagsága, csillapítása miatt terepre is jó választás. Puhasága miatt lábfájósok, nagyobb testű futók is jól fogják magukat benne érezni.

Kinek ajánlom? A fentieknek mind!

Hirdetés