adidas Ultra Boost futócipő teszt Hír

adidas Ultra Boost futócipő teszt Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2016/06/08
Az összehasonlítás elkerülhetetlen: adidas Ultra Boost vs. adidas Pure Boost
Hirdetés

Az adidas egyszerre jelenik meg a piacon két olyan futócipővel, melyeknek kimondva vagy kimondatlanul, nem feltétlenül az élsport vagy a komoly futók a célközönsége, hanem inkább az egyre erősebb női vonal, illetve azon belül is a „nézzünk ki lányok sport közben is jól” vonal. Azaz azok a női futók, akik nem feltétlenül 5-ös zsírral rendelkeznek, és 4 percesben tépik szét a Margit-sziget futókörének rekortánját, de szeretnek futni, és azt rendszeresen teszik. A heti pár alkalom során viszont inkább kellemesen, kimérten, nőiesen futnak, és szeretnék nőiességüket megmutatni, megtartani a sportolás közben is. 

Ezen a szemüvegen keresztül tesztelte le két triatlonista a cipőket. Bragmayer Zsanett, Elit triatlon magyar bajnok, és Zelinka Gabi, 3xos Ironman magyar bajnok. Felváltva futottak a cipőkben, és mondták el véleményüket 2 hét tesztelés után. A két cipő nagyon hasonló, de számos területen mégis mások. Az összehasonlítás viszont elkerülhetetlen, így az Ultra Boost-ot a Pure Boosthoz hasonlítjuk, és vica versa.

Zelinka Gabi csapatja Forrás: Kuttor Csaba
Zelinka Gabi csapatja
Kép forrása: Kuttor Csaba


Súly: 271 gramm


A súly tekintetében az élmezőny vége felé helyezkedik el. A minimalista 200 gramm alatti cipőktől elmaradva, de az áltag edzőcipőket alaposan elverve egy érezhetően könnyed cipőt sikerült összerakni. Az adidas Ultra Boost rendelkezik pár olyan rendszerrel, ami miatt nem éri el a Pure Boost 208 grammos tömegét, de szégyenkeznie sem kell.

Súlyra 8-ast érdemel.

Párnázottság, kényelem:


Az adidas Ultra Boost nevéhez méltóan 100% boost anyagú, meglehetősen széles, és igen vastag talppal rendelkezik. Alaphelyzetben már ez garantálja a puha, komfortos érzést. A felsőrész egy 4 irányban igen rugalmas, a lábfejben megmutatkozó kisebb különbségeket szépen lekövető hálós anyagú felsőrésszel rendelkezik. Pici boltozati megtámasztása is van, ami elsősorban a betétnek, kisebb részben a talp belső megemelésének köszönhető. Összességében egy jól megtámasztott, stabil érzetet nyújt a cipő, amit kis mértékben ront le az, hogy a lábfej részén a vászon kicsit bővebbre sikerült a szükségesnél. Persze lehet, hogy rüsztösebb hölgyeknek ez lesz éppen a pozitívum, mindenesettre a Pure Boosthoz képest a 100%-os felsőrész-lábfej kontakt itt sérült, és a vászon sem annyira rugalmas, mint a Pure-nál, így kényelem tekintetében annak ellenére elmarad attól, hogy vastagabban szivacsozott. Bár tesztelőink nem számoltak be arról hogy tört volna, azért a műanyag merevítés széle okozhat szélesebb lábfejűeknek gondokat.

Osztályzat: 9-es.

A vastag talpból kiindulva azt gondolnánk, hogy hajlékonyság tekintetében kompromisszumot kell kötni, pedig dehogy!

Rugalmasság, hajlékonyság:

 

A vastag talpból kiindulva azt gondolnánk, hogy hajlékonyság tekintetében kompromisszumot kell kötni, pedig dehogy! Nagyon rugalmas, hajlékony a boost talp, akadályozni egészen biztos senkit sem fog a mozgásban. Az Ultra Boostban a Pure Boosttal ellentétben még Torsion System is van, ami a keresztirányú mozgásokat segíti. Kicsit furcsa volt ez, hiszen azt gondolnánk, egy boost anyagba minek ilyen rendszer. Teszt közben azonban rájöttünk, hogy valószínűleg ezzel a cipővel is a láb lehető legnagyobb szabadsága volt a cél, amit a szélesebb platform és a kicsit vastagabb talp picit korlátozott. A Torsion Systemmel már-már hasonló rugalmasságig jut el az Ultra, mint a Pure. 

Osztályzat: 9-es.

Sebességmérő kamera? Forrás: Kuttor Csaba
Sebességmérő kamera?
Kép forrása: Kuttor Csaba


Sarok megtámasztás:

A sarok rész egy nagy erőssége az adidas Ultra Boostnak. Két oldalról nagyon komoly műanyaggal megtámogatott tartó szerkezete van, ami a sarok közepén kivágott, és ott az Achilleszt a puha vászon tartja meg. Magas, de mégsem zavaró ez a rész, mert legfelül enyhén eláll az Achillesztől a sarok. Mivel a műanyag megtámasztás a cipő két oldalán végigfut, igen komoly stabilizáló hatással bír. Maga az egész cipő valószínűleg direkt sarok landolóknak lett kitalálva. Erre utal ugyanis, hogy a sarok alatt a boost anyag legalább 1cm-rel túllóg, és a talp kopórétege még ezen is túltesz pár milliméterrel. Itt egyértelműen erősebb a Pure-nál az adidas Ultra Boost.

Sarokmegtámasztás stb... Forrás: Kuttor Csaba
Sarokmegtámasztás stb...
Kép forrása: Kuttor Csaba

Osztályzat: 9-es.

Szellőzés, légáteresztés:


A szellőzés alapvetően jó, sőt az igen hálós felsőrész, ahol csak az található, kifogástalan szellőzést biztosít. A cipőnek mégis elég nagy %-át teszi ki a műanyag rész, ahol a szellőzés sérül, illetve mivel a lábujjaknál nincs olyan folyamatos kontakt, mint a Pure-nál, így a termelt pára leadása sem olyan hatékony. Mindenesetre azért az igen jól szellőző cipők közé tartozik.

Osztályzat: 8.

Boltozati alátámasztás, stabilitás:


A stabilitást több olyan tényező biztosítja, amelyekről már szó esett. Azaz, egy nagyon komolyan megtámasztott sarok. Aztán egy oldal irányban komolyan fixáló műanyag rendszer, mely magában foglalja az adidas csíkokat, a cipőfűző lyukakat is. Belső kialakítása nem igazán a boltozati megtámasztásról szól, de azért legalább egy normális talpbetét van benne, és némi emelést is felfedezhetünk a talp anyagában a boltozatnál. A cipő sarkánál, belső oldalon van egy kis tartó elem, ami megint csak jól jöhet a lazább bokaízülettel, vagy lúdtalppal megáldott futóknak. És jó eséllyel a cipő is később fog „kacsásodni” emiatt.

Osztályzat: 8-as

Ütéscsillapítás:


A cipő talán a legvastagabb boost anyagú talppal rendelkezik, és a Pure-nál lényegesen szélesebb is. Ez már önmagában rengeteget csillapít. Mivel klasszikus 12 mm-es esése van, elég biztos, hogy a sarok majd minden futónál leér a földre landolásnál. Itt az 1cm-es túllógás további csillapító erővel fog jelentkezni, és a szuper kopásállóságot biztosító Continental gumitalp is pár milliméterrel kiáll a hátsó irányban. Ezen felül még a talp mintázatának kialakítása is olyan, hogy gyakorlatilag apró korongokon érintkezik a cipő a talajjal, így ezek a kiálló részek még pluszban bele tudnak nyomódni a boost anyagba, ezzel további ütéscsillapítást, és puhaságot garantálva.


Osztályzat: 10-es


Összegzés: 61 pont


Összegzésképpen elmondhatjuk, és tesztelőink egyöntetű véleménye szerint az Ultra Boost egészen biztos, hogy a többségnek, a hobbiversenyző futóknak készült. Futás közben, elsősorban lassú tempónál megfelelő oldal stabilitás mellett, hihetetlen kényelmet ad, azonban kicsit nagyobb súlya miatt, nem adja azt a szabadság élményt, amit a Pure Boost. Gyorsabb futásnál, és itt elsősorban 4:30 körüli ezrektől felfelé gondolkodjuk, az Ultra Boost hatalmas kényelme már a gyors futás gátjává válik, túlzott puhasága okán. Azok a futók viszont, akik kizárólag lassabb tempóban futnak vagy/és kicsit nagyobb súllyal rendelkeznek, ezáltal bizonyos stabilitást is elvárnak a cipőtől, lehet, hogy életük legjobb élményében lesz részük, ha kipróbálják!

Profilban Forrás: Kuttor Csaba
Profilban
Kép forrása: Kuttor Csaba

Hirdetés