Adidas Supernova férfi futófelszerelés teszt Hír

Pistu - Mozgásvilág.hu
2012/06/05
Ha  Haile Gebrselassie -nak megfelel az Adidas terméke akkor biztos nekem is be fog válni.
Hirdetés

Amikor megkerestek, hogy volna-e kedvem egy Adidas futócucc teszthez, rögtön egy etióp úriember neve jutott eszembe. Nem kevés világcsúcs, olimpiai- és világbajnoki cím (és még sorolhatnám) fűződik a nevéhez. Arra gondoltam, ha  Haile Gebrselassie -nak megfelel az Adidas terméke - ami történetesen a legelső futócipőm márkája is volt - akkor biztos nekem is be fog válni.

 

Elöljáróban egy kis véleményezés az Adidas által kifejlesztett technológiákhoz, melyek a tesztelt termékekben is megtalálhatóak:

Geofit:  A megfelelő kényelem érdekében különböző párnázási technikák és elhelyezések összessége lenne a dolog lényege.  Ennél a cipőnél a sarokmerevítő pohár kialakításában szerintem nagyon is hatékony, és így igen jónak mondható.  A talprészen sajnos nekem nem voltak maximálisan pozitívak a tapasztalataim.

Formotion:  Az elgondolás azon alapszik, hogy a mozgásom minimálisan legyen visszafogva az által, hogy alaposan megtervezett helyeken és módon illesztik össze a felszerelés részeit - vagyis nem szúr, nem nyom.  Ez véleményem szerint jól érezhető az általam tesztelt ruházatnál.  Kényelmi szempontból semmi különösebb kivetnivaló nem volt bennük.   

Reflective:  Igazán hasznos funkció azoknak, akik rosszabb látási viszonyok között – szürkületben vagy sötétben tudnak csak időt találni a futásra.  Ez a láthatósági funkció biztonságosabbá teszi az edzéseket.

 

Adidas Supernova Sequence 4



Fontos Infó:  Én kb 70kg vagyok és 180 cm magas. A lábfejem befelé dől, ezért kedvelem a belső támasztást. Más testalkatú futók esetleg érezhetnek különbségeket az általam leírtakhoz képest.

A szempontokat egy 10-es skálán értékeltem. 

 

Rugalmasság, hajlékonyság, ütéscsillapítás Első ránézésre egy jól kiképzett, jó minőségű edzőcipő benyomását kelti a Supernova Sequence. Futás után sajnos azt tapasztaltam, hogy a  talp ütéscsillapítása mérsékelt , - szerintem nem elegendő - ami a keményebb (kijárt, murvás ösvény vagy beton, kő) terepen eléggé érezhető. A konstrukció (felsőrész, merevítések kombinációja)  merev, nem túl engedékeny , ezért leszabályozza a lábfej mozgását (aktív talajfogásnál, tempófutás stb.) és bizony kényelmetlen tud lenni 45-50perc után. A felsőrész anyaga a megerősítést igénylő helyeken meglehetősen  tartósnak és erősnek  tűnik, de pont ez az egyik oka, hogy inkább  terepfutó cipő merevségű  a felső rész, mint inkább normál edzőcipő érzésű. Azt gondolom, hogy az anyagkeménység, ill. keményebb és puhább anyagok arányválasztása lehetne jobb felső részen. Biztos vagyok benne, hogy  tartós a cipő, de ez a kényelem rovására megy .  Hangsúlyozom, hogy nem kényelmetlen, de 8-10km után már kevésbé éreztem komfortosnak. 6 pont



Párnázottság, kényelem, belső rész A gyártó sajátjának mondott  Ortholite talpbetét  egy  jó minőségű cipő betét.  Különösebbet nem tudok mondani róla mert nem vettem észre különbséget egy nem-Ortholite talpbetéthez képest... 

A bal cipőbe helyezhető chip - amely kelléke az ugyancsak tesztelt  MiCoach rendszer nek -, nem keltett asszimetrikus érzést, nem volt zavaró. Ahogyan fentebb már említettem, nekem kényelmes volt az első felvételkor, de 40perc után érezhető nyomás alakult ki az egyik talpamon.  Ez másnál könnyen lehet, hogy nem lenne probléma.  A nyelv jól van kialakítva, mind az anyagát mind pedig a méretét tekintve. A lábfejem első része tökéletes kényelemben érezte magát. 8 pont



Szellőzés, felsőrész A fűző hossza - ami manapság a legtöbb gyártónál sajnos nem elég – itt jónak bizonyult , még a biztonsági kötéshez is. Emellett az is nagyon pozitív volt, hogy az én keskeny lábfejemre is megfelelő a felsőrész szélessége és a fűzővel történő állíthatósága. Jól tartotta a lábfejem felső részét, sehol nem volt felül kényelmetlen. 

A cipő  szellőzése átlagosnak mondható . Bár elvileg egy különleges, szellőzést biztosító rendszerrel is elláták a cipőt, nem vettem észre, hogy extrán száraz maradt volna a lábfejem.  Szerintem egy jobb terepcipő szellőzésével egyenlő , amit a Supernova Sequence-nél tapasztaltam. 9 pont



Súly Nehéz (350g), de ez egy kellőképpen stabil edzőcipőnél nem ritka.  Aki edző cipőt választ magának, annak ez a pont nagyjából mindegy, mivel nagyjából hasonló súlykategóriákkal fog találkozni minden gyártó komolyabb felépítésű cipőinél.

A pontozásnál természetesen az objektivitás vonalát követve kellett pontozni, ezért alacsonyabb a pontszám. (Minél könnyebb annál magasabb a pont.) 6 pont



Sarokmegtámasztás A cipő saroktámasztásra szolgáló sarokpohara  kiváló . Nem nyomott sehol és a merevsége is megfelelő. 10 pont



Boltozati alátámasztás A támasztás és a talp formai kialakítása az erősebb belső támasztást igénylőknek szerintem jó, bár elsőre talán túlzottnak tűnhet.  Akinek fontos, hogy kapjon a talpa belső támasztás futáskor, az nem fog csalódni a cipőben.  A belső talprész formai kialakítása is megfelelt az én igényeimnek. 8 pont

 

 

Adidas Supernova Resolution Short

&  Sleeve Tee

Első ránézésre mindkét ruhadarab fitnesz-felszerelés érzését kelti, attraktív, szépen harmonizáló színekkel. Az anyag mindkét esetben jó, kellőképpen könnyű, jól szellőzik és gyorsan szárad.

A jól megválasztott méret viselésekor a  felső  nem csúszkál, (nekem be kellett tűrni egy oldalon a maximális kényelem érdekében, hogy a derekamon ne lobogjon egy picit sem).



A rövid ujj végének kerülete túl nagy ahhoz képest, amilyen jól a felső illeszkedik a törzs minden más részén.  Mivel a futóknak általában fontos, hogy túl sok felesleg ne lengedezzen  ezért ez furcsa összhatást kelt. Szerencsére az anyag elég könnyű ahhoz, hogy ez ne legyen feltétlenül zavaró.



Megjegyzem, hogy az anyag sajátossága okán - bármennyire is jól szellőző, puha, kellemes tapintású és gyorsan száradó a cucc -, így is okoskodni kell, hogy a munka szaga kijöjjön belőle mosásnál. Ezeknél az anyagoknál sajnos ez mindig kihívást jelent. Ami nekem bevált: egy pici ecet a mosószer adagolóba és az minden kellemetlen szagot elvesz a nélkül, hogy éreznénk bármiféle ecetszagot.



A  rövidnadrág  a hossza okán nem egy megszokott futó short, de meglepően jól kialakított.  Nem csúszkált el az „érzékeny” helyeken sem. Kellőképpen elasztikus és a combközép alá nyúló anyag nem fogja vissza a mozgást. Ami biztos, hogy futóknak  tempó-futásra, vagy versenyre a rövidebb változat az ideálisabb , de szerintem a fitnesz vonalon egy jó minőségű short-nak mondható. A nevéből is kiindulva van egy olyan sejtésem, hogy a tervezésekor az USA piac volt leginkább előtérben.



Személyes tapasztalatom, hogy  odaát van egy afféle hosszú short perverzió , ami manapság már hozzánk is kezd beszivárogni.  

Összességében  én  9.5 -t adnék a ruháknak.

 

A tesztelt ruházatot az Adidastól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

www.adidas.hu
Hirdetés