adidas Pure Boost futócipő teszt

adidas Pure Boost futócipő teszt

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2016/06/08
Az összehasonlítás elkerülhetetlen: Pure Boost vs.Ultra Boost
Hirdetés

Az adidas egyszerre jelenik meg a piacon két olyan futócipővel, melyeknek kimondva vagy kimondatlanul, nem feltétlenül az élsport vagy a komoly futók a célközönsége, hanem inkább az egyre erősebb női vonal, illetve azon belül is a „nézzünk ki lányok sport közben is jól” vonal. Azaz azok a női futók, akik nem feltétlenül 5-ös zsírral rendelkeznek, és 4 percesben tépik szét a Margit-sziget futókörének rekortánját, de szeretnek futni, és azt rendszeresen teszik. A heti pár alkalom során viszont inkább kellemesen, kimérten, nőiesen futnak, és szeretnék nőiességüket megmutatni, megtartani a sportolás közben is.

Ezen a szemüvegen keresztül tesztelte le két triatlonista a cipőket. Bragmayer Zsanett, Elit triatlon magyar bajnok, és Zelinka Gabi, 3xos Ironman magyar bajnok. Felváltva futottak a cipőkben, és mondták el véleményüket 2 hét tesztelés után. A két cipő nagyon hasonló, de számos területen mégis mások. Az összehasonlítás viszont elkerülhetetlen, így az adidas Pure Boostot most az adidas Ultra Boosthoz hasonlítjuk.

Akcióban Forrás: Kuttor Csaba
Akcióban
Kép forrása: Kuttor Csaba

Súly: 208 gramm


A súly tekintetében abszolút élmezőny a Pure Boost. A gyártók felismerték, hogy a súly egyre fontosabb tényező. Mindenki próbál faragni a grammokon, még egy edzőcipő esetében is. Az adidas Pure Boost egyedi megoldásokkal érte el, hogy versenycipő súlyba került. Ezek a megoldások sokszor pozitívak, néha negatívak, de a súlynak mindenképpen jót tettek. Az Ultra Boost 271grammjánál ez sokkal jobb, a tesztelőink szerint ég-és föld kategória.

Súlyra 10-est érdemel.

Párnázottság, kényelem:

A Pure Boost természetesen az Ultrához hasonlóan boost habbal ellátott talppal rendelkezik, annyi különbséggel, hogy klasszikus kopóréteg helyett egy, a boostnál kicsit keményebb, saroknál 1cm-es, orr felé elvékonyodó gumi réteggel is ellátták. Ezzel a boost maga kevesebb lett, a gumi pedig némileg feszesebb landolást tesz lehetővé. A talp maga is jelentősen keskenyebb, mint az Ultra, ami miatt könnyebb is. A felsőrész tekintetében Pure-nál az adidasnak tökéletesen sikerült elérni azt az érzést, mintha a cipő a lábra lenne öntve. Teljesen körülöleli a lábfejet az Ultra Boostnál flexibilisebb anyag, és a boltozatnál a talptól elváló felsőrész még tovább fokozza a kényelmet. A talpbetét szinte csak mutatónak van benne, de mivel sem megtámasztásban, sem a puhaság fokozásában nem játszik szerepet, ez nem zavaró. Egy érdekes pontja van a cipőnek ebből a szempontból: a kötője. Mindössze három lyukkal fixál a cipőfűzője, ami ráadásul elég merev és vékony, azaz, aki nagyon ráhúzza a cipőt a lábára, annak bevághat. Végül ezt nem tekintettük hibának, mert a felsőrész komolyabb segítség nélkül is szépen megtartja a lábat, tehát itt abszolút elfogadható, hogy nem kizárólag a cipőfűzőtől várják rögzítést. Ha az Ultra 9-es kapott kényelemre, hát az adidas Pure Boostnak jár a 10-es! 

Osztályzat: 10-es.

Rugalmasság, hajlékonyság:

A vastag talp ellenére az Ultrához hasonlóan igen hajlékony. Mivel keskenyebb is, ezért még jobban hajlik, plusz ebből hiányzik a torsion system is, ami egy abszolút szabad érzést ad. A felsőrész is olyan rugalmas, hogy minden mozgást le tud követni, így tényleg úgy érzi magát benne a sportoló, mintha nem is lenne a lábán semmi. Nincs mese itt is 10-es megy. Annyit hozzá kell tegyünk, hogy egy 10 km körüli tesztnél a tartósságot nem tudjuk pontozni, de az biztos, hogy a felsőrész és a talp ragasztási pontjai fokozott terhelésnek lesznek kitéve a boltozatnál. Ez a vászon feszülésén már most látszik.

Osztályzat: 10-es.

Sarok megtámasztás:

Sarokmegtámasztás stb... Forrás: Kuttor Csaba
Sarokmegtámasztás stb...
Kép forrása: Kuttor Csaba

A sarok rész Az adidas Ultra Boostjával ellentétben nincs agyon támasztva, sőt ennél kevesebbet nem sok cipőben láttunk még. A vásznon belül természetesen van egy kis merevítés, de ez pár centi magas csak és épp csak arra szolgál, hogy ott tartsa a sarkat, ahol annak lennie kell. A vászon elég agresszív ívben ráfeszül az achilleszre, ami viszont egyes futóknál gondot jelenthet. Zsanettnek nem okozott gondot, de Gabinak kidörzsölte a lábát. Ez idővel lehet, hogy betörik, de elsőre sajnos nem nagyon akar magától az Ultrához hasonlóan visszahajlani. Ez egy negatívum a cipőnél, amire vásárláskor érdemes odafigyelni. Ha nagyon hozzáér az Achilleszhez, akkor lehet, hogy nem szabad kockáztatni. Egyébként egy „free run” ideológiához készült cipőhöz képest jó a sarok kialakítása, de sarok megtámasztásról ez esetben nem nagyon beszélhetünk.

Osztályzat: 7-es.

 

A szellőzése világbajnok. 

 

Szellőzés, légáteresztés:


A szellőzése világbajnok. Nem elég, hogy semmi sincs, ami az eleve vékony, de feszes vászon szellőző tulajdonságait korlátozná, de még két oldalt és nyelven is, külön kis szellőző ablakokkal látták el. További pozitívum ezen a területen, hogy mivel a lábbal folyamatosan kapcsolatban áll az anyag, a pára áteresztése a leghatékonyabb módon történik meg. Nagyon nincs is mit mondani róla, maximálisan jó volt itt a Pure Boost.

Osztályzat: 10.

Pure Boost profil Forrás: Kuttor Csaba
Pure Boost profil
Kép forrása: Kuttor Csaba

Boltozati alátámasztás, stabilitás:



Ez az a kategória, ahol nehezen tudtuk értelmezni a Pure Boostot. Konkrétan annak kell ilyen cipőt venni, akinek nincs megereszkedett boltozata, nincs laza bokaízülete, azaz akinek alapból is jól áll a lába. Nos, nekik nem sok stabilitásra van szükségük, boltozati alátámasztásra meg pláne nincs. A cipő ebből a szempontból egy réteg cipő, csak problémamentes lábfejű futóknak ajánlható. Nekik viszont nem fog hiányozni az, hogy belül semmiféle plusz támasztórendszer nincs, vagy hogy a talp nincs belül megemelve, de még azzal sem lesz problémájuk, hogy a betét csak akkora, mint egy intimbetét.

Osztályzat: 6-os

Ütéscsillapítás:


Az adidas Pure Boost ugyanolyan puha és ugyanannyira csillapít alapból, mint az Ultra Boost, azzal a különbséggel, hogy a plusz gumirétegnek köszönhetően némileg kevesebb a gyorsabb futóknak már-már túl puha boost anyag. A lányok elmondása szerint a tompítás hasonló, viszont magasabb sebességi fokozatig volt benne élvezetes a futás. Nagy sebességnél már a Pure Boost is zavaróan puha tud lenni, de sokkal szellősebb futást tesz lehetővé súlya, és picit dinamikusabb talpa miatt. Csillapításból ez a cipő is hozza a maximumot.


Osztályzat: 10-es

Összegzés: 63 pont

Összegezve a tapasztalatokat a Pure Boost 100%-osan teljesíti azokat a kívánalmakat, melyeket szerintünk meghatároztak vele szemben. A szabadon, kötöttségek nélküli futás ideológiáját gyönyörűen képviseli. Ha hozzátesszük, hogy színvilága is „csajosabb”, vagy hogy Stella McCartney plusz két modellt tervezett a garnitúrához, akkor nem nehéz kijelenteni, hogy női fronton az elkövetkező időszak egyik kedvenc cipője lesz. Ha ez számít a választásnál, mind Bragmayer Zsanett, mind Zelinka Gabi úgy fogalmazott, hogy ha választani kellene nekik a Pure Boost és az Ultra Boost között, hát ők előbbire tennék a voksot.
Ráadásul a pontozásuk szerint is 63-61-re a Pure Boost győzedelmeskedett

Hirdetés