Adidas MiCoach Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/06/05
Az Adidas miCoach - mintha csak egy személyi edző lenne -  méri a pulzusodat, a sebességedet, a megtett távot valós időben tájékoztat és irányítja az edzésedet.
Hirdetés

Adidas MiCoach

Az Adidas miCoach összegyűjti az edzés- és pulzusadataidat, majd ezek alapján segít megtervezni a saját edzésedet legyen szó futásról, labdarúgásról, esetleg teniszről. Edzés közben méri a sebességedet, a megtett távot, a lépésfrekvenciákat, amelyekről fülhallgatón keresztül - mintha személyi edződ ott lenne veled - valós időben tájékoztat és irányítja az edzésedet.


 
 

Adidas miCoach

 

 

A rendszer

Edzés után, vagy edzés közben az oldalon keresztül szinkronizálhatod az eredményeidet, így te is és bárki nyomon követheted teljesítményed javulását, edzésed/meccsed menetét.

Az Adidas MiCoach nem egy forradalmi újdonság - lévén a piacon bőven találni hasonló rendszereket -, mégis kategóriájában hatékonynak és jónak számít, nem beszélve az Adidas ruházatokkal való kompatibilitásról. 3 része van: a cipőbe, vagy cipőre szerelhető sebességmérő, a pulzusmérő öv és a Pacer, ami adja az utasításokat mikor mit csinálj.

Mivel a folyamatos önfejlesztés pártján vagyok, így nem érzem akkora problémának a kizárólagosan angol beállítást, de fontos tudni, hogy némi szókincsfejlesztésre lesz szükség a rendszer teljes megértéséhez. Ugyan a hasonló programok nagyobb része szintén nem tud magyarul, ám mivel az Adidas MiCoach még beszél is hozzád edzés közben , ezért nagyobb szükség van a nyelvtudásra. Ebben amúgy segítségedre lehet a magyar nyelven elérhető miCoach támogató oldal is ( http://www.micoach.hu/ ).

A másik, amire fel kell készülni, hogy a program feltételez már némi előtapasztalatot (erről bővebbet majd lejjebb).

 

 

Adidas miCoach

 

A felszerelés

A felszerelés kellőképpen kicsi és így nem zavaró, de aki a kommunikációs rendszerét tervezte szerintem nem futott még túl sokat, ugyanis a füles fajtájának megválasztására több figyelmet fordítottam volna az Adidas helyében (40 perc után konkrétan szétesett a kis fülhallgató műanyag háza és használhatatlanná vált).

Az edzői utasításokat egy, a csomagban található, mono fülkagylóba akasztandó, kis fülhallgatón keresztül kéne hallanunk futás közben. Mivel nem laboratóriumi körülmények között futunk általában (szél- és zajmentes környezetben), a hangerő felső limitjét nem tartom elegendőnek a dobozban adott fülessel. Én mindenképpen a sport-fülhallgatóval való használatot javaslom - vagy egy ergonomikus, fülkagylóba benyúló sztereó fülessel (ezek általában nem mozdulnak ki a helyükről olyan könnyen), esetleg egy fejpántos sportfülessel. Léteznek olyanok, amelyek izzadtságállók is, szépek is (ami nekem van azt min. 15 éve használom).

 

Adidas miCoach

 

Szoftver

Ami gondot okozott, az a Pacer beállítása volt a számítógépen (hölgy tesztelőnk nem tapasztalt hasonló nehézségeket - a Szerk.).  Miután ez sikerült, egy-két rendszergazdai trükkel láttam meg, hogy mi is az eszközzel a cél, és hogy milyen felhasználási javaslatokat ad az Adidas. Ezt követően sajnos volt még egy kis gond, nevezetesen, hogy nem engedett belépni a rendszer néhány napig és két-három angol nyelven folyó levélváltás kellett az Adidas-szal, hogy végül használni tudjam (viszont az ügyfélszolgálatnak jár a csillagos ötös ).

 

Adidas miCoach

 

 

Ami ez után következett az mindenképpen kellemes meglepetést okozott. Ugyan az információ és opciók mennyisége okán kellett néhány nap, hogy átlássam, de ezt követően a Manager program jó benyomásokat keltett bennem. Rá lehet kattanni és szerintem ez is volt a cél.

A MiCoach eleve felkínál néhány választható sportágat, amiken belül be lehet állítani, hogy mik is a céljaink, terveink, stb. Mivel jómagam hosszú távokon szoktam megmérettetni magamat, ezért a maraton felkészülési tervet nézegettem meg tüzetesebben.

Ha tudsz angolul, aránylag könnyen navigálható a Pacerhez kapcsolódó beállítási rendszer a weboldalon. Nyomon tudod követni a fejlődésedet, személyre szabott edzésnaplót kreál a rendszer neked, amit részletekbe menően vissza tudsz nézni bármikor. Ezen kívül jónak mondható tanácsokat is ad és még sorolhatnám. Akár hobbit is űzhet belőle az, aki rászánja az időt, igyekszik a rendszer minden szolgáltatását kihasználni és elsőre nem ijed meg az összetettségétől.

Bárkinek sikerélményt adhat, ha a neten babrálhatja a letöltött edzés-adatait és szép grafikonokon láthatja mit is csinált az előző napi edzésen (nyomon követheti a pulzusát, tempóját stb).

 

Adidas miCoach

 

Nem akarom újra írni a használati utasítás, de két dolgot ki szeretnék emelni:

Edzéselméleti szempontból nyílván vannak kifogásolható edzésfajták, mivel egy ilyen cucc csak egy átlagtartomány-rendszert tud beilleszteni a programjába. Ez kinek-kinek egy megközelítőleg jó irányt ad az edzések intenzitását és hosszát illetően az életkor, testmagasság és súly alapján. Ha valaki személyre szabottabban kíván edzésterveket gyártani, ahhoz természetesen sokkal több kell: különböző orvosi felmérések, folyamatos megfigyelés és annak alapján a terv folyamatos változtatása, stb.

 

Adidas miCoach



 

 

A másik, ehhez kapcsolódó kritika - amit a bevezetőben is említettem -, hogy a rendszer túlzott felkészültséget feltételez , így az abszolút kezdőknek nem feltétlenül ideális. Kétféleképpen lehet beállítani a Pacert: a pulzusszám mérésén alapuló, vagy a futás tempó mérésén alapuló edzéseket tervezhetünk.

A pulzusszám alapú edzésekhez pulzustartományokat ad meg a program vagy tudunk beállítani magunknak a programon belül, aminek alapján a MiCoach megtervezi nekünk a célunkhoz igazított edzésprogramunkat.

Pl: 165-180 ütés/perc     - Vörös Zóna

     150-165 ütés/perc      - Zöld Zóna

     125-145 ütés/perc       - Kék Zóna   stb.

Ezzel nem is lenne gond, de a rendszer - a már említett okok miatt - néha alig hallható, angol nyelvű instrukciók mellett (pl.: „slow down to green zone”, vagy „speed up to red zone”, stb.) nem mutatja a pulzusunkat semmilyen más módon. Ez kettős érzéseket keltett bennem. Egyrészt remek kényszerítő módszer, hogy az ember megfigyelje és megismerje saját teste jelzéseit. Másrészről meg egy kezdő futó hogyan tudja beállítani az elején jól az edzészónáit, ha nem is látja mikor mennyi a pulzusa, nem tudja, hogy 220 a maximuma, vagy csak 160. A pulzusszám-alapú edzéseket csak tapasztalt, a saját pulzusukat jól ismerő felhasználóknak ajánljuk.

Tehát?  A tempón alapuló edzés a megoldás? Ezzel az a helyzet megint csak, hogy sok tapasztalat kell ahhoz, hogy tudjuk, milyen sebességgel futunk egy adott pillanatban. Mivel a MiCoach nem foglalja le a csuklónkat, szerintem a legjobb eredményt akkor tudjuk elérni a rendszerrel, ha van egy stopperünk is, aminek segítségével ellenőrizni tudjuk a futás tempóját. Ugyan kapunk instrukciót, ha gyorsítani, vagy lassítani kéne, de szerintem sokkal hatékonyabb tud lenni a dolog, ha ott az óra.

 

Összességében , biztos vagyok benne, hogy aki ezt a rendszert megkedveli és kitart a rendszeres edzések mellett, tovább fog lépni a kifinomultabb és kiforrottabb edzést segítő termékek irányába, amelyekkel több a munka ugyan, de hatékonyabbak. Véleményem szerint, akik nem kívánnak komolyabb időket elérni hosszútávfutásban és tudnak angolul, szerintem többségében meg fogják szeretni a MiCoach használatát.

 

 

Női tesztelőnk véleménye:  A hosszabbtávú munka tökéletesen nyomon követhető, ha vesszük a fáradtságot és minden edzés után leülünk a számítógép elé feltölteni az adatokat. Ez nem vesz különösebben sok időt igénybe, de azért a tapasztalataim szerint idővel lankad a lelkesedés és nem mindig ez lesz az első dolgunk az edzés után. 

A regisztrálás a weboldalra és annak megismerése körülbelül egy órát vett igénybe mire felvittem az összes adatom és lassan átláttam, hogy hogyan is működik a rendszer. Tényleg rengeteg színes diagrammal és a lehető legkülönbözőbb információkkal (átlagsebesség, táv, idő, pulzus) szolgál. 

Úgy gondolom, hogy időnként érdemes 1-1 edzést „mikroszkóp alávenni” és részletesen áttanulmányozni. Főleg ajánlom azon sportolóknak, akik most kezdenek el (komolyabban) edzeni, hiszen ennek segítségével könnyen betájolhatják teherbírási határaikat, megérthetik hogyan reagál a szervezetük az egyes „tartományokban”-, adott sebességnél való edzéseknél.

 



 
Hirdetés