A Forma-1 után ez a legnagyobb buli

A Forma-1 után ez a legnagyobb buli

Futanet.hu
2013/10/14
Hihetetlen mennyit számít, mikor név szerint buzdítanak ismeretlen emberek.
Hirdetés

Ahogy azt a Futás Napját szervező Budapest Sportiroda vezetői az előzetes nevezések alapján várták, valóban több rekord is megdőlt a 28. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. Bebizonyosodott, hogy a Forma-1 után ez a legnagyobb részvétel mellett zajló hazai sportesemény. Soha még ennyien nem neveztek magyarországi szabadidősport rendezvényre, idén 21930 futót regisztráltak. (Tavaly 19200 fővel született a most megdöntött rekord.) Köztük 4900 maratonista válaztotta magának a mai budapesti programot, szintén csúcs! A harmadik rekord pedig a 68 országból érkezett közel 3000 külföldi futó.

 

A versenyben végig vezetve megvédte tavalyi elsőségét Józsa Gábor, aki harmadszor gyűjtötte be az országos bajnoki elsőséget. Józsa Gábor (ideje: 02:22:58)

Az útvonal nehezebb volt a tavalyinál, azonban a szurkolás mindenért kárpótolt. Hihetetlen mennyit számít, mikor név szerint buzdítanak ismeretlen emberek.

 

A nőknél hosszú időn keresztül a tavalyi olimpián szerepelt Erdélyi Zsófia haladt az élet, de 5 km-rel a vége előtt beérte a mogyoródi Juhász Staicu Simona, aki ettől kezdve meg is őrizte a vezetést ÉS 2004 és 2010 után újra magyar bajnok lett. Juhász Staicu Simona (ideje:02:42:26)

Alapesetben nem is érzi az ember mennyire fontos a közönség folyamatos buzdítása, 25-nél mikor egy pár száz méterig nem voltak szurkolók, akkor szó szerint „megzuhantam.” Kislányaim is eljöttek a Városligetbe, örülök, hogy ők is részesei lehettek ennek az aranyéremnek.

 

 

Kovács Koko István ökölvívó olimpiai bajnok 30 km-t futott, de úgy, hogy egy egész életében kerekesszékhez kötött lányt, Gál Lillát tolta maga előtt, Szekeres Pál államtitkár is a kerekesszékkel indult az EMMI minisztérium váltójában. Célba érkezése után ígéretet tett arra, hogy jövőre felkészül és a teljes távot teljesíti. Főnöke Balog Zoltán miniszter egy vak futóval, Makádi Zsófival futotta le a maga penzumát. Eszenyi Enikőnek a Vígszínház igazgatónőjének is volt mit ünnepelnie, bár ő nem is futott, de a Vígszínház csapata első lett a 22 színházi váltó versenyében, a társulat tagja Csőre Gábor színművész életében először futotta le egyéniben a maratont, úgy mint Zöld Csaba is a József Attila színházból. Futott a Kossuth-díjas Színésznő Udvaros Dorottya, a Kossuth-díjas Lovasi András, jótékonysági célért a vízilabda olimpiai bajnok Ben edek Tib or, Székely Bulcsú, a kenus Vajda Attila.

 

Szántó Dávid tévériporter ötlete megvalósulásaként idén egy különleges kezdeményezésnek adott otthont a SPAR Budapest Maraton®. Öt kontinens 42 országának képviseletében 59 gyerek futotta le a klasszikus maratoni távot, hogy az UNICEF Magyar Bizottsággal együtt felhívják a figyelmet a világszerte nehéz körülmények között élő sokmillió gyermekre.

A világpremierjét élő váltó legizgalmasabb kilométere annak a két fiatalembernek a futása volt.

A Lánchídon át futott a Széchenyi térre a 14 éves izraeli és a 9 éves palesztin fiú, szimbolizálva a sport, a váltó, a futás lényegét, hangsúlyozva hogy a sport kínálta lehetőségeket bárki más is követheti.

A nevezetes váltóról és a teljes versenyről beszámol a CNN Budapestre érkezett forgatócsoportja és az Euronews is.

 

Hirdetés