Slackline - nem csak profiknak Hír

Mozgásvilág.hu
2012/07/04
Mitől érzek eufóriát, ha már 6 lépést is meg tudok tenni?
Hirdetés

Slackline állítólag nem kötéltánc, mert nem feszes hanem dinamikus, és nem kötélen hanem hevederen történik. Hmm... A slackline divatosabb szó is, de ha valaki megkérdezi mi az a „szlekklájn” akkor tuti azt vágom rá, hogy kötéltánc. 

 

Slackline

 

Történelem

A Slackline születése legalább annyira köszönhető az unalomnak, mint a kreativitásnak. A Yosemite mászók kezdtek el hevedereken egyensúlyozgatni, unalom űzés gyanánt , amikor a rossz idő vagy a kevés fű miatt nem tudtak már mit kezdeni magukkal. Hamar kiderült, hogy remekül használható koncentráció-, és egyensúlyérzék fejlesztésre , ráadásul bulinak sem utolsó. Hamar megszülettek a változatok is, waterline, highline (víz felett, magasban...) aminek az eredménye az alábbi videókon jól látható. Kemeter Mitch egy sógor, aki 222 méterrel állította be waterine-ban világcsúcsot nem olyan régen, míg a highline-ozás egyik ikonikus alakja az amúgy mászóként és ismert Dean Potter Kínában őrültködött legutóbb biztosítás nélkül!

 



 



 

Alapfok

Természetesen egyből tudtam, hogy ez nekem való, és amikor rájöttem, hogy a koncentráció-, és egyensúly fejlesztés a gyerekeimnek is ráfér, már az indok is megvolt. 

Manapság több gyártó is kínál slackline szetteket, kezdőtől haladóig. Több változat is van, a kezdőknek illetve profiknak valót a szélesség (2,5-5 cm), a dinamikussága, és a rögzítési technikája különbözteti meg! Na meg persze a színe! 

 

Slackline

 

Sajnos a rózsaszín helyett (3 lányom van-tuti befutó lett volna) egy Elephant márkájú rikító sárga kezdő csomagot kaptam a www.findbalance.hu jóvoltából. 

 

Miska kedvesen felhívta a figyelmemet, hogy nehogy egy 1 éves facsemetére kössem, mert hamar gyújtós lehet belőle! Érdemes nagyobb fákat, biztosabb tereptárgyakat választani kikötéshez. A leírásban megtalálható, hogy pontosan mekkora terhelést kell kibírnia a standnak.

 

Hajrá Mari néni

„ Ez nem lehet olyan nehéz! ” felkiáltással neki is estünk is családommal, és egész fergeteges kis buli kerekedett ki belőle. Gyerkőcöket persze kézzel vezettük, feleségemmel pedig egymást próbáltuk legyűrni megtett kilométerben. Valahol 6 lépésnél kiegyeztünk döntetlenben, ami sajnos a 25 méteres hossznak igencsak az eleje.

 

Következő megmérettetés előtt felhívtuk a profit. Atter a Slackline Budapest Klub egyik vezetője szívesen segített. 

„ Kezdőknek javasolt, hogy minél rövidebb és feszesebb hevederen próbálkozzanak. Lehet mezítláb vagy cipőben is. A cipő landolásnál előny, főleg ha nem puha, füves terület fölött feszítettük ki a hevedert. (mi a mezítlábat preferáltuk, de jó 1 óra után ki is dörzsölte kötél talpunkat)

Felszállásnál a talpunkat hosszában helyezzük rá a hevederre, és egy határozott mozdulattal lépjünk fel a kötélre. Minél lassabb a felszállás annál jobban bemozdul a heveder. Érdemes először azt gyakorolni, hogy egy lábon mennyire tudjuk egyensúlyunkat megtartani, és csak utána induljunk el lépésben.”

 

Slackline

 

„Volt már olyan, hogy egy kis gyerek helyből átment, de a gyakori inkább az, hogy 1-2 hét gyakorlással sikerül az első hosszabb kötéltávot megtenni”

 

A dolog ragadós, azóta mindenhova cipelem magammal, legalább annyira felvágásból, mint egy jó slackline buli megtartásának ürügyével. Édesapámékat nem tudtam még rávenni, de Atter elmondása szerint 66 éves ügyfelük volt már!

 

Ergo a kor nem ehet ürügy , és a mozgás, öröm,- nem is beszélve arról a kis időről, amíg megszűnik a külvilág és csak te vagy a gondolataiddal- mindenkire ráfér.

És előbb-, vagy utóbb repülünk a hevederen, a sárga hevederen, vagy rózsaszínen...

 

Slackline

 

Aki ki szeretné próbálni ez a sportot, az szerdánként Budapest a Margitszigeten teheti a Slackline Budapest Klub jóvoltából. Vidéken Székesfehérváron van hasonló kezdeményezés. 

És/vagy irány a  www.findbalance.hu  webshop és rendel meg első szettedet! Találkozunk a parkban!

 

Slackline
Hirdetés