Mi az az izomgörcs? Hír

Baumann Viola
Baumann Viola
2016/06/07
Sportolás közben vagy után jellemzően a vázizom harántcsíkolt izmai produkálják a jelenséget, de menstruáció alatt a sport is előhívhatja a simaizom begörcsölését.
Hirdetés

Az izomgörcs során az izomszövet akaratlanul összehúzódik, majd nem ernyed el, vagy csak hosszabb idő elteltével. Ilyenkor az izomcsoport láthatóan vagy érezhetően megkeményedik.

Sportolás közben vagy után jellemzően a vázizom harántcsíkolt izmai produkálják a jelenséget, de menstruáció alatt a sport is előhívhatja a simaizom begörcsölését. Míg előbbire nem hatnak a görcsoldó gyógyszerek, utóbbinál sikeresen lehet őket alkalmazni.

Izomgörcs okai

Az izomgörcs tarthat csak néhány másodpercig, vagy akár órákon át is. Ha nagyon hosszú ideig fennáll, akkor az izmok károsodását okozza. Hátterében több ok is felmerülhet, gyakran ezek együttes hatása okozza a jelenséget.

Megterhelés

Az egyik leggyakoribb ok a túlzott megterhelés. Ezt a faktort könnyen lehet befolyásolni az edzettségi szint növelésével, bár a görcshöz hozzájárul gyakran az izomfáradtság is, amit hosszú távon ki lehet ugyan tolni, egy-egy edzés alatt azonban jó eséllyel előfordul. Ez tehát azt jelenti, hogy ha eleget edzünk elég keményen, akkor kevesebbet fogunk egy idő után görcsölni, amíg azonban elérjük ezt az állapotot, addig sokszor előjöhet a kellemetlen jelenség.

Dehidratáltság

A másik fontos kiváltó faktor a dehidratáltság. Ilyenkor a csökkent vízháztartás miatt romlik a szervezet elektromos jeltovábbító képessége, így az izmok elernyedésére irányuló parancs nem továbbítódik az axonoktól az izmokhoz.

Ásványi anyagok hiánya

Ugyanehhez a jelenséghez kapcsolódik a másik ok, az ionok egyensúlyának felborulása. Míg a nátrium és kálium az izmokba és izmokból menő jelek továbbításáért felelnek, addig a kalcium és magnézium elengedhetetlenek az izmok összehúzásához és elernyedéséhez. Így egy helyi, átmeneti zavar is görcsöt okozhat, de természetesen a hosszú időn át fennálló aránytalanság (valamelyik ion hiánya) is görcshöz vezet.

 

Mit tegyünk, ha begörcsölt egy testrészünk?

1. Segítsünk rajta nyújtással

Az izomrostok megnyúlása pozitívan befolyásolja a gerincidegek aktivitását, így végső soron a jelátvitelt.

2. Masszírozzuk

Egyrészt masszázzsal könnyebben feloldjuk a csomóvá váló izmot, másrészt a masszázs edzés után, edzések között is segít a további görcsök megelőzésében.

3. Töltsük fel a glikogénraktárainkat

Elsődlegesen innen szerezzük az energiát sportolás közben. Ehhez megfelelő szénhidrátforrásokat érdemes fogyasztani.

4. Hidratáljunk

Vízzel és elektrolitokat tartalmazó italokkal. A magnézium nem működik kalcium nélkül, és fordítva. Tartsuk be az előírt mennyiségeket, mert a túlzott ásványisó-bevitel is felborítja a kényes egyensúlyt.

5. A meleg borogatás is segíthet

A hidegtől összehúzódott erekben rosszabb minőségű a jeltovábbítás.

6. Fokozatosan terheljük az izmainkat

De mivel sokan hajlamosak verseny közben jóval erősebben teljesíteni, számoljunk azzal, hogy az akaratunk gyakran erősebb a szervezetünknél.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés