Menü

2005.06.21.     Hozzászólás 0

GI Diéta

A fogyókúra és diéta örök klasszikus problémák a hölgyek körében, melyek hatékony megvalósítására időről időre újabb megoldások és elméletek születnek. Ezek közül a legújabb a GI, azaz a glikémiás index, amely a szervezetbe bevitt tápanyagokat aszerint osztályozza, hogy milyen gyorsan és milyen hosszú időre emelik meg a vércukorszintet.


Az új diétás módszernél az élelmiszerek glikémiás index értékét egy 1-től 100-ig terjedő skálán határozták meg. A magas indexű élelmiszerek hirtelen emelik meg a vércukorszintet, azonban csak rövid időre, amely azt eredményezi, hogy – annak ellenére, hogy jelentős mennyiségű cukrot előállító tápanyagot vittünk be – hamarosan ismét éhesek leszünk, és így többet fogunk enni. Az alacsony GI-s élelmiszerek lassabban alakulnak át cukorrá, viszont hosszabb ideig biztosítják a megfelelő vércukorszintet és biztosítanak teltség érzetet, így ezek fogyasztásakor ritkábban leszünk éhesek. Az alacsony GI indexű ételek másik előnye, hogy általában vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdagok, így a diétás előnyök mellett még egészségesek is.
Néhány példa az alacsony GI értékű ételekre, amelyeket érdemes a diétád során fogyasztanod: alma, banán, borsó, cseresznye, eper, gyümölcsjoghurt, joghurt, karfiol, körte, meggy, mogyoró, narancs, őszibarack, paprika, paradicsom, répa, saláta, szőlő, uborka.
Összességében a GI diétáról is elmondható, hogy nincs benne semmilyen különlegesség. A lényeg, hogy fogyassz sok gyümölcsöt, zöldséget és tejtermékeket. Persze a diéta mellett továbbra is az a legfontosabb, hogy mozogj rendszeresen…
Forrás: www.ibb.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.