Acél testben vasakarat - Hot Iron Hír

goldcenter.hu
2008/10/20
A Hot Iron a leghatékonyabb alakformáló csoportos edzés, ami ma létezik, ráadásul minden korosztály számára ajánlott. Ám csak azok tudnak igazán szép eredményeket elérni, akik acél testében vasakarat lakozik.
Hirdetés

A Gold Center Sport-és Szabadidőközpont ban egy helyen megtalálható minden, ami a fitt életmódhoz szükséges, sőt mindig kitalálnak valami újdonságot, ők az elsők között voltak, akik bevezették  HOT IRON csoportos mozgásformát.

 

Mi is az a Hot Iron?

A legendás mozihős, Iron Man (Vasember) páncélja csupán álca, a kemény külső művi, ám a Hot Iron órákon edződött csapat tagjai igazi, szépen kidolgozott izmokkal vannak felvértezve. A látvány tehát egészen más, a lényeg viszont egy és ugyanaz: elszántság és vasakarat nélkül se Iron Man, se a Hot Iron nem létezhetne. A másik mozgatórugó a professzionalizmus. A Hot Iron egy olyan súlyzórudas, zenére végrehajtott edzés , mely tudományos alapokon nyugszik, egy egész profi csapat - pszichiáter, pedagógus, gyógytornász, személyi edző, orvosok - dolgozott azon, hogy a lehető leghatékonyabb mozgásformát találja ki. Közel tíz évvel ezelőtt Németországban meg is született ez az edzésforma, és gyorsan bebizonyította, hogy gyorsabb eredményeket lehetett vele elérni, mint bármelyik másik aerobic-fajtával. Miért? Erről Tatarek Rezsőt kérdeztük, aki okleveles Hot Iron trainer , és hazánkban egyedül ő „képezhet ki” ezzel a mozgásformával foglalkozó edzőket.

 

„ A Hot Iron azért effektív, mert ugyan nem a zsírégető zónában dolgozunk, viszont mindig az egyénre szabott maximális terheléssel, emiatt egy iszonyatos utóégető hatása van, ami 23-25 órán keresztül eltart ” – vázolta fel a lényeget Rezső. A hangsúly az alakformálás on és nem a z sírégetés en van. A sérülések elkerülése végett és a legoptimálisabb fejlődés miatt az edző mindenki képességeivel tisztában van, hiszen felmérte a résztvevők állapotát, és ennek megfelelően választja ki a megfelelő terhelést, teljesen személyre szabja a gyakorlatokat. A fokozatosság nagyon fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk a cél felé, hiszen a Hot Iron egy ciklikus edzésforma, különböző fokozatai vannak – a kezdőtől a profiig -, majd a kör kezdődik elölről, újra nekifogunk építkezni a legelső szintről, csak most már nagyobb súlyokkal. Minden szinten 3 hónapig dolgozik együtt a csapat, 9 hónap elteltével érik el a csúcsot, ekkor már egészen komoly munka veszi kezdetét. A körforgás miatt folyamatos fejlődés figyelhető meg, a szervezet állandóan ingereket kap, melyekre reagál. Az eredmény szemmel látható: egyre kisebb testzsír százalék, definiáltabb, arányosabb izmok, egyre jobb állóképesség.

 

„ Az emberek 85 százaléka komfortzónában szeret edzeni, nem szeretik a határokat feszegetni. A Hot Iron edzésen tilos a komfortzónában edzegetni, itt a cél, hogy széttépd magad. Amíg nem léped át a saját határaidat, addig nem fejlődsz. Ha komfortzónában edzel, akkor a jelenlegi formádat vagy képes megtartani, a legtöbb ember viszont azért jön el edzeni, mert elégedetlen magával, tehát nem a szintentartás a cél ” – mondta el tapasztalatait Rezső. A sikerhez azonban még sok minden hozzájárul, például a falkaszellem is: ha látom, hogy mindenki küzd, én sem fogom feladni. (Ez egy remek csapatépítő edzés , hiszen vannak olyanok, akik 5-6 évig együtt edzenek.) A „tapintható” és mérhető eredmény nagyon motiválja az embereket. És van olyan, ami ugyan nem látszik, de tény, hogy ennek az erő- és állóképesség növelő edzésnek köszönhető: pl. nő a csontsűrűség, erősödik szív- és érrendszer, javul a keringés, az izmok vérellátása aktívabb lesz. Ha valaki edzőként szeretné továbbadni a tudást, az is lehetséges, minden második hónapban van edzőképzés, ami ugyan nagyon szigorú, de nagy rá az igény, hiszen minden alkalommal 12-15 résztvevő jelentkezik. Ahol tartanak ilyen órákat – pl. a Gold Center ben, a Budafoki út 111-113. szám alatt -, mindenhol teltházasak, ők már elértek a csúcsra.

 

Hogyan néz ki egy kezdő óra? (Hot Iron 1-es fokozat, gyűjtőóra)

- Az edzésidő 45 perc - Állapotfelmérés után az edző mindent elmagyaráz, elmondja a szabályokat, majd kezdődik a bemelegítés nagyon egyszerű rávezető gyakorlatokkal, üres rúddal (Ez csupán 3 kg-os.) - Gyakorlatok egymás után minden izomra, 30 és 50-es ismétlésszámokkal dolgoznak (Minimális súllyal kezd mindenki, majd fokozatosan nő a terhelés.) - Minimális nyújtás

 

Amit még érdemes tudni az edzésről:

Ugyanaz a zene, ugyanazok a gyakorlatok, ugyanazok az emberek. Zömében a 30-50 év közöttiek vesznek részt az órákon. Senki sem edzhet a komfortzónában, így ha valaki azt érzi, hogy „kevés” neki az adott szint, át kell mennie egy másik csoportba.

 

Egy híres Vaslady véleménye a Hot Ironról

Pataki Zita , az RTL Klub meteorológiai hírszerkesztője már az Iron Woman ek egyike, hiszen egy évvel ezelőtt kezdte el a Hot Iront , és sikerült végigjárnia a fokozatokat. Miután lefogyott és megvolt a kőkemény órákhoz a kellő alapozás döntött úgy, hogy csatlakozik a vasemberek csapatához. Hetente kétszer-háromszor járt az edzésekre, és hogy az aerob mozgás se maradjon ki az életéből, elkezdett mellette tollaslabdázni. Már 2-3 hónap elteltével tapasztalta magán a pozitív változást: tónusos izmok, feszes bőr, mintha a teste gumiból lenne. „ Nagyon ügyeltem arra, hogy a fokozatosságot betartsam, erre figyelt Rezső is, aki nagyon jól képzett szakember, és tudja, mennyit kell teljesítenem ahhoz, hogy fejlődjek ” – mondta el nekünk Zita. A Hot Iron t nagyon hatékony edzésformá nak tartja, bár azoknak biztosan nem fog tetszeni, akik nem szeretik a súlyzózást. Neki viszont bejött, olyannyira, hogy két hónap nyári pihenő után októbertől újra belevág. „ Az edzéshez rengeteg energia kell, így annyit ehettem, amennyit csak akartam, egyáltalán nem kellett odafigyelnem az étkezésemre, mégse híztam. Mivel tudom, hogy nem tudok már a testemből többet kihozni, most azért kezdem el az edzést, hogy szinten tartsam azt, amit eddig sikerült elérnem ” – tette hozzá a fitt időjós. Rezső óráira nemcsak a szép izmok miatt jár, hanem azért is, mert ő az az edző, aki jókedvvel és odafigyeléssel hozza ki a csapatból a maximumot.



 

Tatarek Rezső „Amire büszke vagyok” listája:

- 1978-81 serdülő ökölvívás - 1982-84 testépítő fitneszedző - 1984-89 taekwando - Testnevelési Egyetemen végzett edző szakon – ökölvívás, testépítés - 1990-ben és 1994-ben konditermet nyitott - Több mint 20 éve ökölvívóedző - Több magyar, Európa- és világbajnok tanítvány küzdősportokban, testépítésben - Kétszeres testépítő magyar bajnok - Hot Iron trainer Magyarországon, a képzést egyedül csinálja (tanít és vizsgáztat, az edzők Németországban kapják meg a képesítésről a papírt) - Az Iron Boxing kitalálója (14 éve létezik ez a mozgásforma) - Az összes szakmai kongresszuson ott van - Fitline Educationben edzőképzéssel foglalkozik (Hot Iron, Iron Boxing) - Big Brother házban edzés tartott Kozsóéknak - Két Sztárbox-ot csinált végig, ahol győztes meccseket vívtak a tanítványai (Anettka és Fresh Andi) - Kétszer volt már az év edzője
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés